Huset i hamnen inget svartbygge

Många tittade lite extra när ett stort hus sattes upp nere vid hamnen i Visby i går.

26 juni 2009 04:00
- Ja, är det inte jättekul? säger Susanne Liljenberg.
Tillsammans med Helena Bloom driver hon Leva Husfabrik. I våras fick de klartecken att arrendera de båda eftertraktade ladugårdarna vid Kungsladugården i Visby. De har storslagna planer och ska bland annat börja tillverka husmoduler, i prisklasser från 59 000 till 599 000 kronor.
Och nu står snart det allra första huset klart. Under hela veckan har det arbetats flitigt med att göra det ekologiska huset klart, och dessutom sätta upp tre huskuber i trä, stål och betong. De tre kuberna står projekt "Grasp Raw" bakom.
- Hela området är uppbyggt för att skapa en mötesplats för frågor kring design och utveckling av råvaror i Östersjöregionen, säger Helena Bloom, som också är med i projekt "Grasp Raw".

Finfin "adress"
Precis intill "Kallbadhuset", vid parkeringen intill är Leva-husets nya adress.
- Det är himla många som har gått förbi och varit jätteupprörda. De tror inte vi har bygglov och undrar hur vi i så fall har fått det, säger Susanne Liljenberg och ler.
- Men vi har alla tillstånd vi behöver, bygglov, polistillstånd. Allt.
Men huset och de tre kuberna ska inte stå permanent nere i hamnen. De invigs under Almedalsveckan och ska sedan stå kvar under 17 veckor.
- Man kan undra hur vi ska hinna bli klara. Men det gör vi. Tanken med de här husen är ju lite som Ikeas bokhylla Ivar. Husen kommer i platta paket om 1,20 meter breda sektioner. Sedan sätts allt ihop med tjocka träpluggar, förklarar Susanne.

Hyras ut
Huset och kuberna ska hyras ut under Almedalsveckan. I huset ska det bland annat arrangeras massa seminarier. I kuberna ska också en mängd aktiviteter pågå. Så ska det även göra under hösten.
- Om någon är intresserad är faktiskt både huset och kuberna till salu, säger Susanne Liljenberg och Barbro Lomakka, som är en av personerna bakom Grasp.

Så jobbar vi med nyheter
Charlotte Skyllborg gotlandsallehanda.se