Här kapades lastfartyget

Kaparna kan ha utgått från
Gotland.
Nu är Rikskriminalen intresserade av att höra om någon på sydvästra Gotland sett något.
- Om kaparna kom i en ribbåt är området en möjlig utgångspunkt, säger Ingemar Isaksson, förundersökningsledare.

1 augusti 2009 04:00
Lastfartyget Arctic Sea som kapades mellan Öland och Gotland angreps av ett tiotal män i mörka kläder, som äntrade fartyget från en snabbgående mindre motorbåt, en så kallad ribbåt.
- Ser man till räckvidden på en sådan båt kan de ha utgått från sydvästra Gotland, säger Ingemar Isaksson.
Fartyget Arctic Sea befinner sig enligt Rikskrim nu utanför Spaniens kust.
- Vi kommer att höra besättningen när de kommer tillbaka, omkring den 8 augusti, säger Ingemar Isaksson.
Brottet rubriceras som kapning, ett brott som kan ge hårda straff. Grov kapning har livstids fängelse i straffskalan. Förundersökningsledaren är förvånad över att det dröjt så lång tid innan anmälan hamnade hos Rikskrim.

Inte svensk polis
- Det är lite märkligt att de inte hört av sig, men förklaringen är att de trodde att det var svensk polis som gjorde ett ingripande. Den enda styrka som skulle kunna utföra en liknande operation är nationella insatsstyrkan och jag kan bekräfta att de definitivt inte bordat något finskt lastfartyg förra veckan.
Utredningen sköts av Rikskriminalpolisen i Stockholm, som tagit över ärendet från finländska Centralkriminalpolisen, CKP.

Många tips kom in
- Jag har tagit emot de uppgifter som kommit via rederiet och lämnat över dem till svenska Rikskriminalpolisen, Vi ger dem hjälp med utredningen om de ber om det, säger Lars Henriksson, Kriminalkommissarie vid CKP.
Under fredagen kom många tips från allmänheten in till polisen, det rör sig både om personer som säger sig sett kapningen från land och från båtar i området.
- Om någon på sydvästra Gotland sett något är vi intresserade, säger Ingemar Isaksson.
Enligt anmälan lämnade Arctic Sea hamnen i Jakobstad med en timmerlast på onsdagen. Destination: Bejaia i Algeriet. Norr om Öland mötte fartyget ribbåten med närmare tio män ombord. Männen, som talade bruten engelska, uppgav att de var poliser och sade sig vilja söka igenom fartyget efter narkotika.
När kaparna tagit sig ombord band man de femton ryska besättningsmännen. Efter tolv timmar lämnade kaparna lastfartyget.
Då hade de slagit sönder all kommunikationsutrustning.
Enligt uppgifter till den finska nyhetsbyrån FNB ska besättningen sedan ha kontaktat rederiet med en mobiltelefon som kaparna inte fick med sig. Den chockade besättningen fortsatte därefter sin färd mot Algeriet.
Så jobbar vi med nyheter