Lång väntan innan ön får ny landshövding

Rekryteringen av en ny landshövding pågår för fullt.Så har du ett förflutet som politiker, gärna på ministernivå, är sannolikheten stor att du får ett samtal från kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

8 augusti 2009 04:00
Nästan söndag avgår Marianne Samuelsson formellt som landshövding på Gotland. Innan hennes efterträdare utses ska länsrådet Anders Granat axla manteln som vikarierande landshövding.
- Det är kutym att länsrådet tar över om en landshövding inte kan eller vill fullfölja sitt uppdrag, säger Mats Kryhl, departementssekreterare på finansdepartementet.
Ingen vet i dagsläget hur lång tid det tar innan Gotland får en ny landshövding.
Men det kan ta tid. Lång tid.
- Det varierar hur lång tid en tillsättningsprocess tar. Men sex månader är absolut inte orimligt lång tid, säger Mats Kryhl.
Det står vem som helst fritt att lämna in en ansökan till tjänsten.
- Vi har redan fått in några stycken. Vi behandlar dem som vanliga ansökningar. Men det är inte riktigt så en tillsättning går till, säger Mats Kryhl.

Värdesätter egenskaper
Att utse en landshövding ligger på finansdepartementets bord. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell har några personer kring sig som arbetar med att ta fram en lämplig kandidat. Mats Kryhl och hans personal tar å andra sidan fram en "kravlista" på vilka meriter och egenskaper en landshövding ska ha.
Meriterande är det om man har tidigare arbetat som chef och har egen erfarenhet från förtroendeuppdrag. Stort kontaktnät och goda samordningsegenskaper finns också med på önskelistan. Men framför allt efterlyser man en särskild kunskap, på kravlistan står det att "särskilt värdesätts politisk erfarenhet". Därför är det inte konstigt att av landets 21 landshövdingar, har 14 ett förflutet som politiker.
- Gotlands län har ingen egen "kravlista" på hur deras landshövding ska vara. Fast det är säkert meriterande om man har kunskaper om turism, säger Claes Lindgren, departementsråd och enhetschef för statlig arbetsgivarpolitik.

Inte utannonseras
Tjänsten som landshövding har aldrig annonserats ut.
Claes Lindgren tror inte att den kommer att göra det den här gången heller.
- Varför det är så vet jag egentligen inte. Andra chefstjänster, som generaldirektörer och myndighetschefer annonsers ut. Men inte tjänsten som landshövding, säger Claes Lindgren.
Som högste chef och med ansvar för länsstyrelser väljer Mats Odell ut en ny landshövding.
Sedan måste den tillfrågade kandidaten tacka ja till tjänsten.
Därefter tar regeringen det formella beslutet. Och strax innan regeringen meddelar vem som är ny landshövding för ett län, får länsstyrelsen själva reda på vem som blir deras nya chef.
Claes Lindgren bekräftar också att det kan ta lång tid innan en ny landshövding utses.
- Jag tror inte att läget anses som direkt akut heller, att utse en ny landshövding.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa