Kreosotgrannar kan få kommunalt vatten

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade i går att ta fram en handlingsplan för att driva frågan om sanering av marken kring Södervägs brädgård i Vall. Man utreder nu också frågan om att dra kommunalt vatten till brädgårdens grannar.

3 september 2009 04:00
I oktober ska man ta beslut i miljö- och hälsoskyddsnämnden om man ska göra ett föreläggande till tekniska nämnden om att dra en vattenledning till grannarna som bor inom det förgiftade området. Det handlar om ett tiotal fastigheter, som tidvis haft otjänligt, kreosotförgiftat vatten i sina brunnar.

"Risk för liv"
- Förgiftningen av vattnet är så akut att det är risk för människors liv och hälsa, säger nämndens ordförande Mats-Ola Rödén.
Är det fallet med de förgiftade kvigorna i Vall som skyndat på det här?
- Vi vet ju ännu inte om det är kreosot från brädgården som förgiftat djuren. Och det är inte ett ärende hos oss för tillfället. Men om det skulle visa sig vara så, då kan det hamna som ett ärende hos oss. Och då blir det förstås ännu mer akut, det här.
Miljö- och hälsoskyddskontoret har bett om att få analysresultaten från de prover som lantbrukaren Jonas Kysinger låtit göra av det vatten som hans kvigor drack innan de dog. Omkring den 18 september kommer dessa vattenprover att vara färdiganalyserade.

"Akut"
Vad gäller saneringen av det förgiftade området kring brädgården bjöd kommunen in Naturvårdsverket för att diskutera frågan på plats. Gotlands kommun har ingen möjlighet att stå för kostnaderna, medan däremot Naturvårdsverket har en halv miljard kronor avsatta för just sådana här ändamål, säger Mats-Ola Rödén.
- Naturvårdsverket säger nu att det är en akut situation, det har de inte erkänt tidigare och det är ett steg framåt. Men det första vi ska göra är att lösa situationen för människorna som bor där. De har haft dåligt vatten under många år och det är prioriterat att ordna det.

Avvaktande positiv
Per Ekdahl är en av grannarna som sedan 23 år tillbaka tidvis tvingats leva med kreosotförgiftat vatten. När han får höra om miljö- och hälsoskyddsnämndens planer på att dra en vattenledning blir han positivt överraskad, men vill inte ta ut något i förskott.
- Det är ju helt klart positiva nyheter.
Nämnden säger att läget är akut, men det har det väl i så fall varit länge?
- Ja, men det kanske ska till att djur dör i området innan de agerar? Nej alltså, det där är ju inte utrett ännu, men det är ju positivt att de agerar till slut. Vi får se hur det blir nu.
- Jag tar inte ut något i förskott. Den dagen det står en grävskopa här på gården och gräver en vattenledning till oss så tror jag på det, säger Per Ekdahl.

Brädgården i Vall är ökänd för att under flera decennier ha läckt ut impregneringsmedlet kreosot. Kreosoten användes bland annat till att impregnera telefonstolpar.
Det giftiga ämnet läckte så småningom genom den porösa kalkstensgrunden, ner i grundvattnet. Vattnet har därefter tidvis varit otjänligt för dem som bor i närheten.
I somras dog ett tiotal av lantbrukaren Jonas Kysingers kvigor av förgiftning efter att ha betat i närheten av brädgården. Vattenproverna väntas vara analyserade den 18 september.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa