Billigare och kortare granar i år

Brist på den dyrare kungsgranen och sämre ekonomi gör att fler väntas nöja sig med den svenska rödgranen i jul. Dessutom blir kortare granar allt populärare.

3 november 2009 17:30

Trots lågkonjunkturen är det få som kan tänka sig att stå över julgranen, i stället väntas trycket öka på den billigare svenska rödgranen.
– Jag tror inte att gemene man väljer bort julgranen, däremot blir det en billigare gran, säger Per Torstensson, ägare till Dalby granar i Lund till TT.
Han skickade i väg årets första skörd med granar till Asien redan i mitten av oktober och om två veckor är det dags för den svenska marknaden.
TT: Vilken är trenden i år?
– I år ska fler av mina kunder ha de mindre granarna, mellan 125 och 150 centimeter långa. Det är en trend som sprider sig över landet, säger han.
Trots sämre tider förväntas bristen på granar hålla priserna uppe och ge goda tider för julgransodlarna i år. Till jul väntas en kungsgran kosta mellan 450 och 650 kronor och priset på vanlig rödgran blir minst 200 kronor. Och även om importen av julgranar till Sverige är liten så styr de höjda danska priserna även de svenska, skriver lantbrukstidningen ATL.
– Det är i högsta grad en internationell marknad, säger Torstensson.

TT

Julgranar

Ungefär tre miljoner julgranar placeras årligen i julgransfötter i Sverige.
Omkring 2,8 miljoner av julgranarna uppskattades för några år sedan ha sitt ursprung i Sverige.
Resten importeras, främst från Danmark.
Hur många plastgranar som säljs är svårt att säga, men Åhléns, som är en av de största försäljarna, bedöms sälja närmare 8 000 om året.

Källor: Naturskyddsföreningen, Sveriges lantbruksuniversitet och Skogssverige. (TT)

Så jobbar vi med nyheter