Häktad för plundring leder auktionsfirma

Tre män häktades igår misstänkta för skattplundringen i Alva.
Två anklagas för grovt fornminnesbrott och alla tre är misstänkta för förberedelse till samma brott.
Det här är första gången som någon häktas för grovt fornminnesbrott på Gotland och kanske i hela landet.

7 november 2009 04:00
Polisen kom skattplundrarna på spåren sedan två arkeologer upptäckt att åkern var genomsökt vid två tillfällen.
- Vi räknar med att mynt för omkring en halv miljon kronor har stulits. Omkring 250 gropar har grävts, säger Fredrik Persson, polisens förundersökningsledare.

Firman sålde gotländska mynt
Det var när mynt bjöds ut till försäljning i en annons på internet som polisen kom tjuvarna på spåren. En person togs in till förhör på tisdagen och det ledde till att ytterligare tre personer anhölls.
Huvudmannen, en 44-åring från Upplands Bro, har en fastighet på Gotland och han sitter som ledamot i en auktionsfirma som specialiserat sig på gamla mynt.
Så sent som i våras sålde samma auktionsfirma 18 gotländska mynt och myntsamlingar, daterade från 1200- till 1500-talet, till ett sammanlagt slutvärde av närmare 20 000 kronor. Enskilt dyrast var en ensidig penning från före 1361, som gick under klubban för 3 200 kronor.

Inte kända av polisen
Den andre huvudmannen är en 45-årig man från Håbo kommun norr om Stockholm, som också han äger en fastighet på Gotland, granne med 44-åringen.
Både 44-åringen och 45-åringen är på sannolika skäl misstänkta för grovt fornminnesbrott samt förberedelse för grovt fornminnesbrott under oktober och november i år.
Den tredje mannen, en 38-årig från Köping är misstänkt för förberedelse till grovt fornminnesbrott. Ytterligare en man, hemmahörande i Helsingborg, har släppts men är fortfarande misstänkt.
I samband med att männen förhördes gjordes husrannsakan i bland annat Göteborg, Stockholm Västmanland och Uppsala.
Åklagaren Mats Wihlborg, som leder förundersökningen, vill inte säga om ytterligare personer är inblandade. Inte heller avslöjar han om fler platser och fynd ingår i utredningen.
Männen är inte kända av polisen sedan tidigare. De förnekar brott. Åtal ska vara väckt den 20 november.

Första häktningen på Gotland
Hur stor skatten som tjuvarna kommit över är kan inte polisen säga. Länsantikvarie Majvor Östergren tror att det handlar om minst 500 mynt och andra metallföremål i silver, brons och guld som plundrarna tagit med sig.
Det här är första gången någon häktats på Gotland för grovt fornminnesbrott och kanske första gången i landet.
- Jag vet inte att det hänt tidigare. Den nya lagen kom 1991, säger länsantikvarie Majvor Östergren som engagerat sig för att stoppa plundringen av skatterna i de gotländska åkrarna.
Fornminnesbrott är något vanligare men det är svårt att avslöja skattplundrarna. Under de senaste åren har cirka 20 polisanmälningar gjorts och mörkertalet är stort.
- Vi räknar med att 90 procent av plundringarna inte upptäcks, säger hon.

En svensk döms
1989 dömdes en svensk och en engelskman för skattplundring på Gotland och 1991 togs två tyskar på bar gärning.
De sattes i fängelse men flydde i samband med en permission.


Så jobbar vi med nyheter
Christer Nilsson Text, 04; Åsa Sveds Text, 06; Tommy Söderlund Foto, 16;