”Köpfria dagen” i dag

Buy Nothing Day startade i England i början av 90-talet.

28 november 2009 10:18

– Jag kan inte minnas att jag köpt något onödigt nyligen. Men det har jag säkert gjort, säger Göran Hådén, talesman för En köpfri dag i Sverige.

En köpfri dag, eller Buy Nothing Day är en internationell företeelse som startade i början av 90-talet i Storbritannien. Tanken med dagen är att få människor medvetna om att onödig shopping påverkar miljön negativt, och utarmar jordens resurser.
– Skulle alla på jorden handla som vi gör i Sverige, skulle vi behöva tre jordklot till. Resurserna räcker inte till, säger Göran Hådén.

TT: Så du kan döva ditt dåliga samvete för miljön genom att låta bli att handla på lördag, och fortsätta som vanligt dagen efter?
– Nej, tanken med En köpfri dag är att ta en paus i shoppandet och fundera över konsekvenserna av allt vi handlar. Är det verkligen så här vi vill leva våra liv? säger Hådén.

På Svensk Handel är man inte överdrivet förtjust.
– Våra medlemsföretag arbetar hårt med miljöfrågor varje dag. Det arbetet påverkar miljön mer positivt än att vi slutar handla för en dag, säger Margareta Ternell, presschef på Svensk Handel.

En köpfri dag, eng. Buy Nothing Day, är en internationellt uppmärksammad dag. I Kanada och USA firas Buy Nothing Day efter Thanksgiving. I Sverige och övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år. Man deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar, som en protest mot konsumtionssamhället. Det är vanligt att det utförs politiska aktioner och manifestationer denna dag för att ifrågasätta konsumismen. Valet av datum är på grund av att det är då julhandeln brukar starta.
Så jobbar vi med nyheter
TT