Åtal dröjer mot skattplundrarna

Åtalet mot de tre skattplundrarna dröjer - och utredningen växer.
Enligt åklagare Mats Wihlborg kan de komma att knytas till fler fornminnesbrott.
- De ska till ett mirakel om jag inte lyckas åtala dem allihop, säger han.

17 december 2009 04:00
I början av november greps tre män misstänkta för skattplundring i Alva. Utredningen har sedan utvidgats till att även omfatta brott mot fornminneslagen i Othem, där spår av plundring upptäckts.

Stor utredning
Men eftersom utredningen är omfattande med stora mängder beslag och ett stort antal förhör hann något åtal inte blir klart till i går.
Och det lär inte bli klart de närmaste veckorna heller.

Dröjer till mars
- Nej, det är inte realistiskt att tro att vi hinner bli färdiga förrän framåt februari eller mars, säger Mats Wihlborg.
Huvudmannen, en 44-årig man, var den sista av de tre att släppas på fri fot. Mats Wihlborg anser inte att han har skäl att begära mannen fortsatt häktad.
- Han kan inte förstöra utredningen, säger Wihlborg som är övertygad om att den bevisning som finns räcker till åtal, och sannolikt även fällande dom. En av de misstänkta har dessutom erkänt.

Nya anmälningar
- De är misstänkta på sannolika skäl och mer därtill. Men det är fortfarande mycket jobb att göra med att analysera beslagen.
Enligt Mats Wihlborg är det inte uteslutet att det blir fler åtalspunkter. Länsstyrelsen har gjort ytterligare anmälningar om skattplundring på andra ställen.

Riskerar fängelse
- Men vi vet inte än om vi kan binda de tre misstänkta till de plundringarna också. Det får utredningen visa.
Straffvärdet för grovt fornminnesbrott är fängelse i högst fyra år.
Så jobbar vi med nyheter
Mats Pettersson