"Utåt sett rör det sig om stadgade personer"

Ett 40-tal gotlänningar misstänks för narkotikabrott. 20 poliser slog till i helgen och de två huvudmännen sitter häktade. Tre kilo hasch hittades vid deras bostäder.

29 januari 2010 04:00
Spaningarna har pågått sedan i höstas i det som är en av de mer omfattande knarkrazziorna på Gotland. När polisen slog till i söndags och grep huvudmännen, Visbybor i 50-årsåldern, hade man kallat in personal för att samtidigt också gripa så många som möjligt av männens kunder. I dag finns ett 40-tal personer på polisens lista över misstänkta.
- De flesta är födda på 50-talet och för oss helt okända tidigare. Några känner vi till sedan länge, säger chefen för narkotikapolisen på Gotland, Fredrik Södergren.

Är inte straffade
- De båda häktade är inte straffade tidigare. Man kan säga att det utåt rör sig om stadgade personer, med jobb och så.
Tillslaget i helgen blev alltså mycket omfattande. Man måste gripa så många som möjligt samtidigt för att inte riskera att larmet gick om ett pågående tillslag.

Massiv insats
- Som mest var vi ett 20-tal poliser som jobbade med det här, under gårdagen var vi 12 poliser.
I sökandet efter narkotika har man också tagit hjälp av fem polishundsekipage, varav fyra från Stockholmspolisen.

Greps i helgen
Gripandet av huvudmännen, alltså de som misstänks för och i går häktades för grovt narkotikabrott, skedde i söndags "i anslutning till deras respektive bostäder" i Visby.
Polisen kunde samtidigt lägga vantarna på sammanlagt tre kilo hasch - ett stort beslag med gotländska mått.

Spanat fyra månader
Gripandena kunde ske efter lång tids spaning.
- Vi har arbetat i fyra månader med inre spaning, berättar Fredrik Södergren, som dock inte avslöjar några detaljer kring hur man fick upp spåret på knarkhandeln.
Det 40-tal som nu misstänks för narkotikabrott, som alltså inte handlat med knarket utan köpt och använt, finns inte bara i Visby.
- Nej, de är spridda över nästan hela Gotland.
Alla är ännu inte förhörda. Utredningsarbetet kommer att ta lång tid, säger vice chefsåklagare Susanne Wihlborg, som leder förundersökningen.
- Jag hade helst sett att männen skulle vara häktade i en månad eftersom det är en så stor utredning, men tingsrätten gick bara med på två veckor.

Knarkläget "normalt"
Männen är på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Brottets allvarliga art är i sig ett av skälen för att de kunde häktas eftersom de riskerar minst två års fängelse.
- Det finns också skäl att tro att de skulle forsätta brottsligheten om de var på fri fot.
Enligt Fredrik Södergren är gripandena och beslaget egentligen inte tecken på en ökad narkotikahandel på Gotland. Det är snarare ett exempel på att polisen, med en stor samlad insats vid ett tillfälle, kan få ett gott resultat av en intensiv spaning.
- Annars bedömer jag att narkotikabrotten ligger på samma nivå som tidigare.
Så jobbar vi med nyheter