Stor knarkhärva avslöjad på ön

Minst ett 40-tal personer på Gotland är misstänkta för narkotikabrott, sedan polisen i söndags grep två män och hittade tre kilo hasch i deras bostäder.
- Det är inga ungdomar inblandade, alla är runt 50-årsåldern, säger kriminalinspektör Fredrik Södergren, chef för polisens narkotikaenhet.

29 januari 2010 04:00
Två män, 53 respektive 54 år, är misstänkta för grovt narkotikabrott, för att ha sålt hasch till ett stort antal personer.
De häktades i går av Gotlands tingsrätt eftersom det ansågs att de annars kan fortsätta sin brottsliga verksamhet eller försvåra utredningen.

Stadgade personer
Utåt sett är de båda männen stadgade personer, som inte stuckit ut i samhället.
- Ingen av männen är tidigare känd av polisen, inte heller det 40-tal personer som vi misstänker har köpt narkotika för eget bruk av de båda. Det finns dock enstaka personer som förekommit i polisutredningar väldigt långt tillbaka i tiden, säger Fredrik Södergren.

Härvan kan svälla
Ingen av dem som misstänks ha köpt hasch av de båda häktade männen misstänks för att ha sålt vidare, utan enbart för att ha köpt narkotika för eget bruk.
I dagsläget är ett 40-tal personer misstänkta, men det kan bli fler.
Det var efter fyra månaders spaning som polisen kunde slå till i söndags.

Tre kilo hasch hemma
Männen greps i anslutning till sina bostäder. Den ene bor i centrala Visby, den andre precis utanför stan.
Vid husrannsakan i männens hem hittades sammanlagt tre kilo hasch, vilket är en stor mängd med gotländska mått mätt.

Inre spaning
Gränsen för grovt narkotikabrott går vid två kilo.
Vad det var som från början fick polisen att intressera sig för männens förehavanden vill Fredrik Södergren inte gå in på.
Han hänvisar bara till inre spaning.

Polisen förvånad
Det kan bland annat innebära att polisen fått ett tips, eller att misstankar riktats mot männen i samband med någon annan polisutredning.
- Lite förvånade blev vi när vi insåg hur många som är inblandade i narkotikaaffärerna, särskilt med tanke på deras ålder, säger Fredrik Södergren.
Sedan 53-åringen och 54-åringen nätverk och kontakter kartlagts och de gripits i söndags har ett antal poliser arbetat med att kontakta och förhöra personer som misstänks ha varit männens kunder.

Över hela ön
- De finns över nästan hela ön, säger Fredrik Södergren. Mellan tolv och tjugo poliser har arbetat med detta de senaste tre dagarna. Vi har fortfarande inte hunnit höra alla.
I en del av de misstänkta köparnas bostäder har polisen funnit narkotika, om än i mindre mängder.
Både Fredrik Södergren och förundersökningsledaren, vice chefsåklagare Susanne Wihlborg, är nöjda med att spaningen gett resultat.
- Det känns alltid bra att få ett avslut när vi spanat så länge, säger Susanne Wihlborg.
Vid gårdagens häktningsförhandlingar begärde hon att få en månad på sig för att väcka åtal, men tingsrätten medgav endast 14 dagar.

Riskerar fängelse
- Jag kommer inte att hinna ha ett åtal klart på den korta tiden. När det blir är omöjligt att säga, säger hon.
Straffet för den som döms för grovt narkotikabrott är lägst två års fängelse. Ingen av de båda häktade männen har erkänt brott.
Så jobbar vi med nyheter