Skarpt ordkrig i naturförening

Gotländska Karin Åström föreslås bli ordförande i Svenska naturskyddsföreningen - men får skarpt mothugg från föreningens avdelning på ön.
- Jag har inget förtroende för Karin, säger Ann-Catrin Hjernquist, Gotlandsordförande.
- Ann-Catrin sprider lögner och förtal om mig, kontrar Karin Åström.

28 april 2010 06:00
Karin Åström har av valberedningen i Svenska naturskyddsföreningen, SNF, föreslagits som ny ordförande från och med årsmötet i juni. Men sittande ordföranden, Mikael Karlsson, säger sig vilja sitta kvar.

Gick ur i protest
Karin Åström valde tidigare i år att gå ur SNF:s lokalavdelning på Gotland efter en tvist vid en föreläsning av fågelkännaren Lars Jonson.
- Han hör till dem som anser att människan inte ligger bakom klimatförändringarna, och naturskyddsföreningen på Gotland bjöd in honom till ett föredrag där han fick berätta om sin syn på det här. Det var ingen debatt alls, och jag tycker inte att naturskyddsföreningen ska vara en plattform för klimatförnekare. Därför gick jag ur lokalföreningen, förklarar Karin Åström för GT.
- Vid två tillfällen har han också sagt sig representera naturskyddsföreningen på Gotland, trots att styrelsen sagt att han inte får göra det - ändå bjuder de in honom, säger Karin Åström.
Men att gå ur föreningen är ändå en överreaktion, anser Ann-Catrin Hjernquist.
- Hon har en konstig inställning och lämpar sig inte för att styra en riksförening. Man måste kunna hantera sådana frågor, inte bara springa iväg, säger Ann-Catrin Hjernquist.
Nu har Ann-Catrin Hjernquist också skickat ut ett brev till föreningens olika länsförbund, där hon går till hårt angrepp mot Karin Åström och beskriver henne som mycket olämplig som ordförande för riksorganisationen.

"Smutskastning"
- Vi har inte fått något gehör i våra kontakter med valberedningen. Eftersom många tror att vi på Gotland har nominerat Karin Åström, då hon är gotländska, har vi skickat ut det här för att förklara att vi inte stödjer förslaget, motiverar Ann-Catrin Hjernquist brevskrivandet.
Valberedningen, som ändå valt att föreslå Karin Åström, ser det hela som smutskastning.
- Vi betraktar det som smutskastning av vår kandidat och det har spridits ut i föreningarna på ett sätt som vi tycker är olyckligt. Vi uppfattar det som personangrepp, säger valberedningens Urpo Taskinen till Sveriges Radio Gotland.

Förtalskampanj
Karin Åström har tagit mycket illa vid sig av Gotlandsföreningens agerande.
- Det är en ren förtalskampanj mot mig, rykten och lögner om mig, mina personliga egenskaper och om mitt privatliv. Det är väldigt, väldigt obehagligt, säger Karin Åström till GT.
Så jobbar vi med nyheter