Fler misstänkta i skattplundring

De tre huvudmännen i utredningen kring skattplundringarna i Alva, Gothem och Gerum riskerar upp till fyra års fängelse.
Samtidigt misstänks ytterligare två män vara inblandade i härvan.
I slutet av sommaren räknar åklagaren med att väcka åtal.

3 juli 2010 04:00
Polisutredningen mot de tre männen i 40-årsåldern som greps i november är nu klar.
Männen misstänks för grovt fornminnesbrott. Historien rullades upp i fjol efter att en person köpt delar av ett krucifix som uppgavs komma från Gotland. Säljare var en av de huvudmisstänkta.
- Som vi ser det var de tre männen i Othem och Gerum i början av oktober, och i Alva senare samma månad. Sedan återvände de på nytt till Gotland i början av november. Då tog vi dem på bar gärning, berättar åklagaren Mats Wihlborg.

Greps i ett hus
De greps i ett hus på mellersta Gotland, tillhörande en av männen. I huset hittade polisen metalldetektorer, spadar och ryggsäckar. En av dem erkände till sist att han varit i Alva tillsammans med ytterligare en person, men han vill inte säga vem. Åklagaren misstänker dock att det handlar om en av de andra två männen, som bägge nekar till alla anklagelser.
- De säger att de är intresserade av mynt och gamla föremål, men vill inte erkänna att de är insyltade i det här, uppger Mats Wihlborg.
Men åklagarens bevis är graverande. I förundersökningen finns bland annat GPS-positioner, kartmaterial och andra dokument som avslöjar trions intresse för de plundrade åkrarna.

Inte samarbetsvilliga
- De huvudmisstänkta har inte varit särskilt samarbetsvilliga, men vi har haft en enorm hjälp av myntexperter och arkeologer, säger han.
Ytterligare två män misstänks för fornminnesbrott och riskerar därmed böter eller fängelse i högst sex månader. Den ene är kunden som köpte krucifixet, den andre tros ha plundrat en åker i Sörmland tillsammans med en av de huvudmisstänkta.
I slutet av förra året beslagtogs två stora askar med hundratals mynt från Alva, men det är oklart om en del fynd hann säljas innan gripandena.
Även om utredningen mot männen är en stor framgång i jakten på skattplundrare som härjar ön tror åklagaren att flera varit aktiva.
- I höstas rapporterade länsstyrelsen ett stort antal plundringar. Jag kan svårligen tänka mig att det bara var de här tre som var i farten, säger Mats Wihlborg.
Utredningen ska närmast läsas av de misstänkta och deras försvarare. Efter semestern kommer åklagaren att väcka åtal.


Så jobbar vi med nyheter
Mikael Carlson