Ryftes gjorde godkänd besprutning med linuron

Strax innan polisen tog de prover som befäster misstankarna om grovt miljöbrott, gjordes ett unikt nationellt försök på Ryftes.
Ett test av en prototyp till ett nytt ogräsmedel. Verksam beståndsdel: linuron.
Men förklaringen håller inte, enligt åklagaren.

25 augusti 2010 00:21
När GA på måndagen talade med Kemikalieinspektionen om miljögiftet linuron, som ingår i bland annat det förbjudna ogräsbekämpningsmedlet Afalon, stod det klart att det på 15 år inte funnits en godkänd linuronbaserad produkt i Sverige.
Trots det hittade Statens kriminaltekniska laboratorium bland annat linuron i marken vid Ryftes, vars vd Yngve Andersson och två tidigare anställda är misstänka för grovt miljöbrott.
Nu uppdagas att Ryftes från maj 2008 till maj 2009 deltog i ett unikt test av en prototyp till ett nytt bekämpningsmedel, Lingo. De verksamma beståndsdelarna i Lingo är clomazon och linuron.
Det berättar Bernt Bertilsson, vd för företaget Nordisk alkali, som har sin bas i Malmö och arbetar med växtskydd.
- Allt fler preparat försvinner från marknaden. Det är ett problem för grönsaksodlarna. Linuron används en hel del ute i Europa, och så finns ett nytt medel där clomazon är aktiv substans. Nu försöker vi kombinera dem i ett nytt varumärke, Lingo.

450 gram
Försöket godkändes av såväl Kemikalieinspektionen som Livsmedelsverket. Bernt Bertilsson berättar att besprutningen sköttes av gårdarna själva.
Under försöket använde man totalt 1,8 liter Lingo, vilket innebär en spridning av 450 gram linuron per hektar - vilket var vad Ryftes bidrog med. Enligt Bernt Bertilsson ska 90 procent av de aktiva substanserna vara nedbrutna efter 218 dagar.
Markproverna togs av polisen i juli, omkring två månader efter försökets avslutning.

Försvaret
Ryftes försvarsadvokat är Per E Samuelsson. Enligt honom uppstod begreppsförvirring, när Gotlands Allehanda talade med honom på måndagen. GA talade om substansen linuron, han om produkten Afalon.
- Jag har aldrig sagt att vi inte använt linuron! Tvärtom - jag sade redan i polisförhören att det förekommit legal användning av linuron. Däremot har min klient självklart inte använt Afalon.

Åklagaren
Kammaråklagare Ingvar Wennersten klargör att SKL:s sekretessbelagda analys visar förekomst av linuron - plus ytterligare 16 bekämpningsmedel. Misstankarna om grovt miljöbrott gäller dock inte främst substanserna i sig, utan att det har dumpats gifter på icke godkänd mark.
Han kände inte till försöksverksamheten med Lingo, men säger:
- Oavsett vad de säger om linuron är det inte godkänt för användning i ett grustag - och det underlag jag har bygger inte på 450 gram i ett försöksprojekt...
- Förklaringen är nog en annan och det hoppas jag kunna visa med önskvärd tydlighet, säger Ingvar Wennersten.
Försöket med Lingo omfattade flera gårdar i Sverige. Målet är att sänka giftdoserna i bekämpningsmedlet, och därmed i de färdiga grödorna.

Lingo hade mycket god effekt på det svårbekämpade ogräset nattskatta på sandjord, sämre på mulljord.
De testodlade morötterna gick, efter okej från Livsmedelsverket, ut i handeln.
Nu ligger en ansökan om godkännande av Lingo hos Kemikalieinspektionen.
Så jobbar vi med nyheter