Gotländska anmälde Wikileaks grundare

En av kvinnorna som i fredags anmälde Wikileaks grundare Julian Assange för sexuellt ofredande är en 31-årig gotländska som i sitt arbete har haft ett samarbete med honom.
Kvinnorna anlitade i går advokat Claes Borgström som biträde.

25 augusti 2010 04:00
Det var i fredags som två kvinnor kom in till en polisstation i Stockholm för att anmäla Julian Assange, mannen bakom den omtalade internetsajten Wikileaks som nyligen publicerat 91 000 hemligstämplade dokument om USA:s krigföring i Afghanistan. Kvinnorna hävdar att de vid varsitt tillfälle haft frivilligt samlag med Assange, men att det sedan övergick i övergrepp.
- Jag har haft långa samtal med båda kvinnorna och bedömer deras berättelser som mycket trovärdiga, säger Claes Borgström.

Gränslandet
Enligt Borgström råder det ingen tvekan om att de två handlingarna bör rubriceras som sexuellt ofredande.
Den ena händelsen kan dessutom vara ännu allvarligare, menar Borgström.
- Jag tycker att båda händelserna är i gränslandet till våldtäkt, den ena något allvarligare. Min uppfattning är att båda har utsatts för sexuellt övergrepp, säger han.
Den ena av kvinnorna är från Gotland men bosatt på fastlandet. Den 31-åriga kvinnan arbetar partipolitiskt och har i den rollen samarbetat med den australiske medborgaren Julian Assange.

Anhållen för våldtäkt
Jouråklagaren beslutade att Assange skulle anhållas i sin bortovaro för sexuellt ofredande respektive våldtäkt, ett beslut som senare upphävdes av kammaråklagare Eva Finné. Misstankarna om våldtäkt, som gällde den andra kvinnan, las ner.
Assange är nu misstänkt för ofredande av 31-åringen. Vad den tidigare misstänkta våldtäkten ska rubriceras som var i går ännu inte klart.
- Eva Finné gjorde bedömningen att det inte kunde rubriceras som våldtäkt, med utgångspunkt från att hon hade tillgång till fler förhörsuppgifter, säger Karin Rosander, presschef på Åklagarmyndigheten i Stockholm.
Wikileaks servrar är belägna i Sverige på grund av den liberala svenska yttrandefrihetslagstiftningen. Assange har den senaste tiden befunnit sig i Sverige, och deltog vid ett seminarium i Sverige den 14 augusti, där han var inbjuden av Socialdemokraterna. Det påstådda övergreppet mot 31-åringen ska ha ägt rum samma natt.

Anlitar Leif Silbersky
Julian Assange förnekar brott. Han har anlitat Leif Silbersky som förvarsadvokat. Enligt Silbersky är anhållandet och hävandet av anhållandet av Julian Assange en absurd historia.
- Att först anhålla en person på nästan inga uppgifter alls för något de flesta av oss anser vara ett vidrigt brott, och sedan bekräfta det offentligt. Det har skadat min klient och hans organisation, men framför allt tilltron till rättssystemet, säger han.
Det fanns i går fortfarande inget åklagarbeslut om att kalla Assange till förhör, men ett sådant beslut kan väntas i dag enligt Karin Rosander.
Till TT uppger Assange att han fortfarande befinner sig i Sverige.
En partikollega till den 31-åriga gotländskan bekräftade i går hennes namn och att hon var en av dem som anmält Assange, men av hänsyn till 31-åringens integritet väljer GA att inte gå ut med namnet. Vi har sökt både henne och Julian Assange under tisdagen för en kommentar, men utan framgång.
Så jobbar vi med nyheter