Prisregn över företagarna

Ett grönt tänkande blev den röda tråden då fem stora priser delades ut under den stora Företagardagen på Wisby Strand.

19 november 2010 04:00

Det stora priset Årets företagare gick till Håkan Södergren på båtföretaget CMI, nyligen också prisad på riksplanet.
- Jag har rundat Gotland 31 gånger i segelbåt men aldrig trodde jag att jag skulle stå här, sade den ödmjuke pristagaren.

Över 500 personer deltog och 55 företag visade upp sig i montrar under Företagardagen på Wisby Strand under hela gårdagen. Dagen avslutades med middag, underhållning och prisutdelning från scenen.
Bevarande, ekologi och ett grönt tänk genomsyrade flera av verksamheterna som fick pris.

Ekologiskt alternativ
Det stora priset Årets företagare tilldelades Håkan Södergren, som med sitt företag CMI åter fick igång båttillverkningen i de fabrikslokaler som Nimbus lämnade efter sig för snart ett par år sedan.
- Vi driver ett företag med 70 anställda, och vi expanderar. Det är nog därför vi får priset. För att lyckas som företagare måste man ha en ambition, en stor ödmjukhet och en väldig massa humor, säger Håkan Södergren, själv mångårig deltagare i seglartävlingen Gotland runt.
Håkan Södergren kunde också berätta att företaget, förutom olika motor- och segelbåtar, också tillverkar en "miljövänlig" variant av motorbåt, samt bojar i komposit.
- Den ekologiska båten är ett alternativ till fartmonstren som också är energislukare. Och det skulle förvåna mig mycket om inte vi på Gotland kommer att tillverka tusentals av de mer miljövänliga bojarna i framtiden, säger han om företagets framtidsambitioner.

Kunderna strömmade
Årets marknadsförare har en än mer uttalad ekologisk strategi - kvartetten Catharina Volle, Pernilla Öfvergård, Susanne Liljenberg och Helena Bloom, som alla är delägare i Leva kungslador och Leva husfabrik fick priset.
- Den röda tråden i vårt koncept bygger på den ekologiska livsstilen, sammanfattar Helena Bloom.
- Vi började sälja oss själva och tidigt skapa förväntningar, redan innan vi kunde öppna dörrarna. När allt var klart strömmade kunderna till för folk visste redan vad Leva var för något, säger Susanne Liljenberg om idén bakom marknadsföringen.

Prisade tegelkaminer
Ekologi och miljövänlighet genomsyrar även duon som belönades med Gotlands innovationspris. Äkta makarna Peter Östberg och Tatjana Östberg Pavlova fick priset för sina tegelkaminer.
- Vi hoppas kunna starta en yrkesutbildning för murare på Gotland, avslöjar Tatjana Östberg Pavlova, som tagit med sig idén bakom de stora effektiva kaminerna från sitt hemland Ryssland.

Sprudlande skolbyggnad
Årets unga företagare blev Cecilia Boman, byggnadsantikvarie som driver enmansföretaget BA konsult. I nuläget håller hon i trådarna när det K-märkta huset som Gotlands tingsrätt är inhyst i ska renoveras med varsam hand.
Årets näringslivsutvecklare blev Gunnar Bendelin på Nygarn utveckling, bygdeföretaget som skapat liv och en sprudlande företagsamhet i den gamla skolbyggnaden i Östergarn.

Här är pristagarna från Företagardagen på Wisby Strand:
Årets företagare: Håkan Södergren, CMI.
Årets marknadsförare: Catharina Volle, Pernilla Öfvergård, Susanne Liljenberg och Helena Bloom, Leva kungslador/Leva husfabrik.
Gotlands innovationspris: Peter Östberg och Tatjana Östberg Pavlova, Ekonomka.
Årets näringslivsutvecklare: Gunnar Bendelin, Nygarn utveckling.
Årets unga företagare: Cecilia Boman, BA konsult.

Så jobbar vi med nyheter