Slite på hugget

7 april 2011 04:00

Oj, vad det sker mycket utveckling i Slite. Det är så enormt roligt och bra att planerna på ett utvecklingsbolag och att kunna dra i gång ett design- och utvecklingscenter runt norra Gotlands stora råvaror kalk och cement, nu blir verklighet.

Länge har eldsjälen Stina Lindholm och andra kämpat för att få igång projektet och nu har de lyckats få tag på en lämplig lokal i Slite. Geabs gamla, snart övergivna, lokal bredvid Cementa passar bra som centrum för utveckling i Slite.

Det är också bra att Slite får sitt utvecklingsbolag, precis som de goda föredömena i Vamlingbo, Östergarn och När. Men det räcker inte bara med entusiastiska eldsjälar för att klara att driva ett utvecklingsbolag. Det krävs också duktiga företagare och det finns i bolagets första styrelse.

Jag är övertygad om att många företagare i Slite kommer att på alla sätt stödja utvecklingsbolagets verksamhet, då det på inte sätt konkurrerar med något annat bolag. Tvärtom kan utvecklingsbolagets verksamhet bli en igångsättare och till Slite locka verksamheter och folk, som ger näringslivet i Slite många kunder och därmed inkomster och i förlängningen fler arbetstillfällen. Utvecklingsbolaget kan skapa en ny arbetsmarknad, som ger fler alternativ till jobben på cementfabriken. Det kan säkert bli fler kvinnojobb genom det nya utvecklingsbolagets försorg.

Om sedan Destination Gotland inom något år kommer igång med båttrafik österut och Werkelinbolagens byggen av drömstugan och annat blir en framgång, kan Slite bli en välbesökt metropol inte bara på somrarna, utan hela året om. Genom lokal initiativförmåga finns ju redan en ishall och en fantastiskt bra golfbana i Slite, vilket är viktigt för att lockar många olika grupper av människor.

På sikt kan säkert Stina Lindholm och utvecklingsbolagets verksamhet i gamla Geab-huset (som väl nu måste döpas om?), bli en viktig åretruntverksamhet. Som med Cementas aktiva och finansiella stöd kan utveckla förädling och försäljning av cementprodukter av alla sorter.

Gotland ska utvecklas genom att förädla sina råvaror så långt som möjligt genom design och innovationer. Då blir det mer lönande och ger fler jobb.

Så jobbar vi med nyheter