"Metallsökare bör vara lagliga"

- Det som händer nu är bara pöbelns krav på hämnd. Metallsökare borde bli lagliga i stället, då skulle ni snart få se mig på en åker med en sådan.

6 maj 2011 04:00

Advokat Bengt Loquist försvarar den åtalade 46-åringen i plundringshärvan på Gotland, den enda som erkänt brott.

Sedan Bengt Loquist fick ärendet har han hunnit läsa på en hel del om fornfynd och vilka regler som gäller.

Och efter det har han sin ståndpunkt klar.


"Proffs"
Han tycker att det borde bli lagligt att äga och ha en metalldetektor. Då tror han att ännu fler fynd skulle göras och menar att det skulle gynna staten och Riksantikvarieämbetet.
-  Ta hjälp av de som är proffs  i stället för att jaga dom och hota med fängelse. Ställ upp dom på rad med fem meters mellanrum och låt dem söka av områden. Då tror jag fornfynden skulle komma fram.

I flera nordiska grannländer är det lagligt att äga en metalldetektor. Bengt Loquist har själv varit i kontakt med "Norska metallsökarföreningen" som samarbetar med den norska motsvarigheten till Riksantikvarieämbetet. Han är kritisk till både länsstyrelsen och Riksantikvarieämbetet och egentligen hela regelverket kring fornfynd.

- Det som händer nu är bara pöbelns krav på hämnd, säger Bengt Loquist.


Uppstoppade fåglar
Marie-Louise Hellqvist är arkeolog på länsstyrelsen. Hon förkastar Bengt Loquists förslag.

- Det där stöder vi inte alls. Man kan inte bara gå och plocka upp fynd ur marken. Vi menar att fornfynd i en åker visar på någon form av boplats eller aktivitetsplats. Man kan inte bara rycka upp föremål hur som helst, säger hon.

I stället tycker hon att dagens system är bra. Dessutom vill hon förädla det ännu mer, för att få bukt med svarthandeln.

- Vi har olika uppfattningar om samlare av fornfynd. Jag för min del skulle aldrig köpa något sådant. Det borde finnas någon form av kvitton för dem som handlar med fornfynd, precis som det gör för uppstoppade fåglar och andra djur.

Enligt arkeologen Dan Carlsson är metalldetektorer redan på väg att legaliseras i Sverige, eftersom EU kräver det.

- Det måste ske genom någon form av licens. Att den som vill ha en metalldetektor får gå en utbildning och få kunskap om den.


Tydlig
Dan Carlsson är dock tydlig i sin inställning om de åtalade på Gotland.

- Fälls de är de brottslingar. Inget annat. Och en lag måste göra klart att ingen som är dömd för den här typen brott ska få licens att använda metalldetektor.

Så jobbar vi med nyheter
Charlotte Skyllborg