Flera tillbud i tät dimma

Vind och tät dimma orsakade flera tillbud i farvattnen kring Gotland i går.

Tre segelbåtar hamnade i sjönöd och en dykare fick flygas med helikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm.

- Det har varit dimma och vind i kombination vilket är ganska ovanligt, säger Birger Knutsson, räddningsledare på sjöräddningscentralen.

4 juli 2011 04:00

Vid 10.25 kom det första larmet till sjöräddningen i Visby.

- Det var en ensamseglare, en man på 74 år, som gått på grund utanför Nyhamn. Men han låg så långt in att vi inte kunde gå in till honom så vi överlät det till Kustbevakningen som hjälpte honom in till land, säger Lars-Göran Larsson, räddningsskeppare på sjöräddningen.

Då kom nästa larm. M/S Visby, M/S Gotland och räddningshelikoptern sattes in för att söka efter en segelbåt som skickat signalen "Mayday".


Färjeförseningar
M/S Gotland hittade segelbåten på sin radar och räddningshelikoptern väntade där tills sjöräddningsällskapets båt RSQ Vitstjärna från Visby nådde fram till de nödställda.

- Det var en familj på en segelbåt mellan Lickershamn och Fårö. Pappan hade fått en bom på sig och skadat ena armen och resten av familjen var svårt sjösjuka. De hade varken ätit eller druckit på tio timmar så de var ganska medtagna när vi kom fram. En av våra besättningsmedlemmar gick ombord och körde båten in till Lickershamns hamn, säger Lars-Göran Larsson.

Räddningsinsatsen gjorde att trafiken på både Nynäshamns- och Oskarshamnslinjen försenades. Vid 16-tiden larmades sjöräddningen åter ut.

En segelbåt med sex personer ombord stod på grund i inloppet till Lickershamn.

- Båten var vattenfylld och står kvar, men vi undsatte dem ombord och tog dem iland. Där ordnade vi så att de fick någonstans att bo och värma sig, säger Lars-Göran Larsson.


Strandsatt
Vid 17.20 larmade en dykbåt som låg mellan Fårö och Gotska sandön.

- En av dykarna hade fått känningar av dykarsjuka. Han undsattes med helikopter och flögs till Karolinska sjukhuset. Först verkade hans tillstånd inte så farligt, men det visade sig att det blev värre så han flögs till Karolinska för att komma i en tryckkammare där, säger Birger Knutsson på sjöräddningscentralen.

Under lördagskvällen larmades både räddningshelikoptern och ambulanshelikoptern ut till Lergrav på nordöstra Gotland. Det var en man som blivit strandsatt på ön Skenholmen och hans fru hade drivit iväg med parets båt.

Det var frun som larmat och fruktade att mannen hamnat i vattnet efter det att hon och båten drivit in till land vid Lergrav.

Så jobbar vi med nyheter
Linus Ehn Text