Schulman dödar fridlyst art

En död hasselsnok på mediepersonligheten Calle Schulmans välgörenhetsblogg ledde till storm i kommentarsfältet, och en tillrättavisning från länsstyrelsen. Ormen är nämligen rödlistad och fridlyst.

12 juli 2011 11:15

En stor bild på den döda ormen och en detaljerad beskrivning av hur han huggit den i bitar med en spade. Ormhatet går inte att ta miste på i Calle Schulmans blogginlägg. Föga anade mediepersonligheten att det var ett brott han erkände.
Söndagens blogginlägg från Schulmans Gotlandssemester väckte en debattstorm i kommentarsfältet. ”Tur du slog ihjäl den jäveln! ”, ansåg någon. ”Små, små människor som måste döda allt dom är rädda för. Förtjänar ingen som helst respekt”, skrev någon annan. Vilken sorts orm det var diskuterades också, och huruvida den var fridlyst eller ej.
Till slut nådde ormhändelsen länsstyrelsen på Gotlands öron. Och i en kommentar på bloggen har länsråd Peter Molin gått in och klargjort saken: Alla ormar är fridlysta i Sverige, och det är ett brott att slå ihjäl en fridlyst art. Den hasselsnok som Schulman huggit ihjäl är dessutom sällsynt, medtagen på röda listan över hotade arter.

– Det här är första gången någon tjänsteman går in och kommenterar på en blogg, säger Urban Westerlind på länsstyrelsen, som inte varit med om något liknande ärende tidigare.
Hasselsnoken saknar gifttänder, och är helt ofarlig för människan. Om familjen Schulman bara hade avvaktad en stund så hade ormen antagligen gett sig i väg, skriver Peter Molin i sin kommentar på bloggen.
Händelsen har nu polisanmälts av länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa