Fler rådjur ger fler fästingsjukdomar

Det är inte bara i trafiken som rådjuren på Gotland utgör en fara. De för även med sig fästingburna smittor som TBE och borrelia till ön.

- Det kan vara över 2 000 fästingar på ett rådjur, säger Thomas Jaenson, professor i systematisk biologi och expert på fästingar, till Sveriges Radio Gotland.

Han rekommenderar därför att rådjuren på Gotland ska elimineras.

1 augusti 2011 04:00

I en intervju med Sveriges Radio Gotland berättar Thomas Jeanson att där det finns många rådjur, där finns det många fästingar. En enda fästinghona kan lägga 2 000 ägg, och om tillgången på blod är god kan även fler honor lägga ägg på värddjuret.


Stor ökning
Innan rådjuren togs till Gotland var det skogsharen som var fästingens främsta värddjur. I och med att den är betydligt mindre till storleken, innebar det att fästingpopulationerna då hölls på en relativt låg nivå, jämfört med på fastlandet.

Thomas Jeanson befarar att både fästingarna och de sjukdomar som insekten för med sig, kommer att öka i stor skala på Gotland om rådjuren tillåts föröka sig ytterligare på ön.

- Det tar ungefär tio år från och med att man sätter ut ett sådant här stort värddjur i naturen tills att man ser en kraftig ökning av fästingpopulationen. Och det är vad ni förmodligen kommer att få se på Gotland, säger han.


"Har inte där att göra"
Thomas Jeanson tror inte att Gotland skulle ha varit befriat från fästingburna sjukdomar om rådjuren inte förts in på ön.

- Men här ges fästingarna en jättechans att föröka sig, i och med att man fört in rådjuren, som är så favoriserade av fästingarna, säger han.

Fästingexperten tror att lösningen på problemet är att ta bort rådjuren från Gotland.

- Jag skulle rekommendera att man eliminerar dem. De har inte där att göra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
Daniel Eriksson