"Vakter kan leda till upptrappat våld"

Att undvika piratattacker hör till vardagen för fartyg i de afrikanska haven.

Visbyläkaren Anders Sjöqvist, 64, såg drabbade fartyg på nära håll under sin tid i Somalia förra året.

- Besättningen på Gotland Sofia ska vara väldigt glada att de lyckades undslippa piraterna, säger han.

2 augusti 2011 04:00

Den gotländske överläkaren Anders Sjöqvist tjänstgjorde under tre månader förra året på ett örlogsfartyg, vars huvuduppgift var att eskortera hjälpsändningar till Somalia. Under sin tid i Somalia var fartyget han arbetade på, HMS Carlskrona, aldrig utsatt för pirater. Men de var förberedda på vad som kunde hända och de såg flera fartyg längs kusten som var drabbade.


Givna mål för pirater
- Det var svårt att se på håll, men man höll avståndet. Pirater är mycket vanligt i de här vattnen, och det är duktigt folk. De har stor lönsamhet på att hota människor och ta över fartyg, säger Anders Sjöqvist.

För HMS Carlskronas del var fartyget aldrig hotat. Besättningen skyddades dygnet runt av vakter, eftersom stora, långsamtgående fartyg annars är givna mål för pirater.

- Det har ju diskuterats om man ska ha beväpnade vakter ombord eller inte. Jag tror att det kan leda till upptrappat våld, men å andra sidan har det en avskräckande effekt.


"Ett land i total upplösning"
Under hjälpsändningarna gav Anders Sjöqvist och resten av besättningen ofta ut bröd och vatten till människor på flykt från Somalia. Ett år efter vistelsen följer han fortfarande med i vad som händer i landet.

- Somalia är ett land i total upplösning. Befolkningen har det eländigt. Piratverksamheten kommer inte att ta slut förrän centralmakten i landet tar tag i det, säger Anders Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter