Vd hyllar besättningens agerande

Gotland Sofia är det första gotländska fartyget någonsin som attackerats av pirater.

Rederi AB Gotlands vd Jan-Eric Nilsson hyllar besättningens agerande och Benins flotta, men är samtidigt orolig inför framtiden.

- Utvecklingen är djupt oroväckande, säger han.

2 augusti 2011 04:00

Fartyg med svensk anknytning har tidigare varit inblandade i situationer med pirater på internationellt vatten, men aldrig tidigare har ett gotländskt fartyg drabbats.

- Det är ett ökande problem, eftersom piratverksamheten har blivit en industri, säger Jan-Eric Nilsson.


Utreder saken vidare
Managementbolaget Wisby Ship Management AB, som är närmast ansvariga för fartyget Gotland Sofia, ägs av Gotland Tankers tillsammans gotlandsbaserade Wisby Tankers. Dessa är i sin tur dotterbolag till Rederi AB Gotland. Drift och underhåll av fartyget Gotland Sofia sköts från Danmark, men Rederi AB Gotland är beredda att bidra med resurser om det skulle behövas.

- Säkerhetsåtgärderna höll måttet, och nu får Wisby Ship Management utreda saken vidare. Vi har en generellt fungerande säkerhet på våra fartyg, säger Jan-Eric Nilsson, som inte vill kommentera om man nu kommer att se till säkerheten ytterligare.

Av säkerhetsskäl vill han inte heller gå in konkret på vad i säkerhetsrutinerna som fungerade enligt planerna, men han lyfter fram Benins marinsoldater som kom till Gotland Sofias undsättning.

- Benins flotta har knappa resurser men agerade föredömligt, säger Jan-Eric Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter