KRÖNIKA: Trampat i klaveret? Ha då vett att stå still!

"Norrbottens nya landshövding måste gilla att bada bastu", slog vd:n för Norrbottens turistorganisation nyligen fast i ett brev till civilminister Stefan Attefall. Brevet var menat som ett gott råd i rekryteringsprocessen till ny landshövding.

9 mars 2012 04:00

"Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säkert att många viktiga beslut fattas i bastumiljö", la han för säkerhets skull till, ifall budskapet inte framgått från början.

Kvinnor på maktpositioner i Norrbotten har fått vänja sig vid att komma till mötesbordet bara för att inse att de viktiga frågorna redan är avhandlade - i herrbastun. Brevet blev droppen som fick bägaren att rinna över och gav upphov till en intensiv debatt i Norrbotten, det så kallade bastubråket.

Men vd:n var oförstående till kritiken: det är väl inget fel på att bada bastu?

Lika aningslös var gotländske Näringslivsbasen Anders Thomasson i går efter uttalandena i GA om att det är en kompetensfråga att så få gotländska storföretag har kvinnliga ledare. "Jag tror inte alls att det handlar om manligt ryggkliande, utan om att man väljer strikt efter kompetenskraven", sa han bland annat, vilket fick debatten att rasa på nätet.

Har man trampat i klaveret bör man ha vett att stå still. Men Anders Thomasson fortsatte i Radio Gotland med att förklara att anledningen till att den offentliga sektorn är bättre än näringslivet på en jämn könsfördelning är "att man där har prioriterat jämlikhet högre och har gått mindre på kompetens, inte vet jag".

Först i går kväll försökte Thomasson gjuta olja på vågorna. I ett kort mejl till GA beklagade han sina uttalanden "som jag förstår kan uppfattas som nedsättande", vilket inte kan tolkas som annat än en vändning under galgen.

Vd:n i Norrbotten fick avgå efter bastubrevet. Thomasson borde åtminstone sättas på jämställdhetskurs.

Så jobbar vi med nyheter
Eva Buskas