Orsaken till strömavbrottet hittad

Geab har ägnat dagen åt felsökning. Och tror sig ha hittat rätt.

22 maj 2012 17:02

Alla har ström.
Det är beskedet som poängteras från Geab just nu.

Björn Axelsson, elnätschef, konstaterar att det tog tio minuter för de flesta men upp till två timmar för andra gotländska abbonnenter att få tillbaka den brutna strömmen i natt, då båda de länkar (kablar + anslutningsstationer) som finns till och från fastlandet plötsligt slutade att fungera vid halvtretiden natten till tisdag.


En länk har börjat fungera, men den andra gör det fortfarande inte.


- Det har varit en lång dag av felsökningar, säger Björn Axelsson till helagotland.se och fortsätter:
- Men vid tretiden på eftermiddagen fick vi veta att det verkar finnas ett fel på kabeln i vattnet tre mil utanför Västervik.

 

Detta är vad de mätningar som genomförts under dagen visar. Nu återstår att helt enkelt plocka upp kabeln och inspektera den, för att därefter reparera den.


En konsekvens av att denna den andra av befintliga två länkar är ur funktion är att det inte går att exportera el från Gotland till fastlandet.
Det innebär att vindkraftproduktionen måste hållas nere tills felet är avhjälpt - annars kan inte strömmen skickas vidare på ett säkert sätt.


Så hur många vindkraftverk står stilla nu då?
- Jag vet inte hur många det är, men det är många som står stilla nu. Det är sommar också och varmt vilket betyder att det går inte att plocka ut så mycket el på ön just nu.

Under reparationstiden kommer möjligheten att exportera el till fastlandet att vara begränsad. Oklart hur lång tid dena repaoration kommer att ta.

Så jobbar vi med nyheter