Det regnar låga elpriser

Lägsta elpriset på länge. Det har den regniga sommaren bidragit till. Och förutsättningarna för hösten ser just nu bra ut. Men bara för konsumenterna.

- Det är hårda tider för oss just nu, säger Andreas Wickman, vice ordförande i Gotlands vindelproducenter.

30 juli 2012 04:00

GT har under veckorna som gått berättat om turister som surnat till över blött väder och bönder som glatt sig åt grödorna. I frågan om el är situationen omvänd. Regnet har haft positiv inverkan för konsumenternas del och mindre roliga konsekvenser för producenterna.

- Det är bara att gratulera de kunder som har valt rörliga priser. Där vi ser botten just nu, och priset har legat lågt i många veckor, säger Geabs elhandelschef Sven-Olov Karlsson.


Ovanligt lågt pris
När det regnar mycket över Sverige fylls vattenmagasinen på, vilket ger goda förutsättningar för att priset ska ligga lågt. I dagarna ligger priset för Geab:s kunder med rörligt avtal på 6 till 10 öre per kilowattimme. Ett ovanligt lågt pris enligt Sven-Olov Karlsson.

Men för Gotlands vindelproducenter innebär de låga priserna ännu en käpp i hjulet efter att den trasiga kabeln mellan Gotland och fastlandet tidigare i somras ställde till besvär.

- Det får inte bara konsekvenser för vår inkomst. Ingen vill investera i vindkraft när det är dålig lönsamhet, vilket ger konsekvenser även för miljön, säger Andreas Wickman.


Lågt även till hösten?
Enligt Sven-Olov Karlsson har sommarens väder lagt bra grund för låga priser även i höst. Men han menar att det är svårt att förutspå och det kan förändras snabbt. Därför rekommenderar han att man som konsument ska vara vaksam. Lösningen är att be sin leverantör om en så kallad vintersäkring. Då man får ett fast pris till vintern redan nu.

- Om det snabbt blir kallt går priset upp väldigt fort även på vintersäkringarna. Det kan bli obehagliga överraskningar om man inte säkrar, säger han.

Rörligt elpris
Ett rörligt pris följer elmarknadens svängningar. Det betyder att priset går både upp och ned. Ett avtal om rörligt pris följer prisutvecklingen på elbörsen, Nordpool. Ett rörligt pris passar därför de som är beredda att ta en högre risk.

Fasta och bundna pris
Ett avtal om fast elpris är ett avtal där elpriset är bundet under en bestämd tidsperiod. Du vet då vad elpriset per kilowattimme kommer att vara under den tid avtalet löper. Vanligast avtalslängder är 6 månader och 1, 2 och 3 år. Men det förekommer även fastprisavtal med en avtalslängd på 4 eller 5 år. Fördelen med ett avtal om fast elpris är att du är skyddad mot prishöjningar. Nackdelen är att du går miste om prissänkningar.Källa: elpriskollen.se.

Så jobbar vi med nyheter