Ovälkommen larv sprider klåda

Tallprocessionsspinnaren har börjat plåga boende på södra Gotland. Hittills har fall rapporterats in från Vamlingbo, Fröjel och När.

31 juli 2012 09:28

En familj i Vamlingbo har drabbats av svår klåda när tallprocessionsspinnaren drar fram, rapporterar nyhetssajten storsudret.com. Enligt Katrin Malmqvist, resursområdeschef, har några personer sökt sig till Hemse vårdcentral för besvär med utlag, men om det kommer att bli mer problem än förra året är för tidigt att säga något om.

Tallprocessionsspinnaren tar två år på sig från ägg till färdig fjäril och vartannat år har därför utbrotten varit större. Eftersom 2011 ansågs vara ett så kallat "mellanår", enligt ett uttalande av ekologiprofessor Stig Larsson i GT förra året, är det troligt att det blir ett större utbrott i år.

– Om man får utslag ska man duscha och inte klia på dem. Det finns hydrokortisonsalva receptfritt på apoteket som kan lindra klåda. Om man får mer omfattande problem ska man kontakta sjukvården eller ringa sjukvårdsupplysningen, säger Katrin Malmqvist.

Det är den håriga larven som orsakar klådan, som kan vara nästan outhärdlig, när den i slutet av juli och början av august vandrar iväg för att hitta en plats att spinna sin kokong på.

De allergiska besvären brukar gå över efter fem till tio dagar, men ju mer man kliar desto större är risken att håren skjuts längre ner i huden.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin