Nytt möte om Ojnareskogen

Demonstrationen mot Nordkalk var i full gång långt in på tisdagseftermiddagen. I morgon kommer länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen att ha ett möte om situationen.

7 augusti 2012 14:35

Demonstrationen i Ojnareskogen avtar inte i styrka. Ett flertal personer omringar fortfarande Nordkalks maskiner och arbetet har stått stilla hela tisdagen. Länsstyrelsen kommer att ha ett möte på onsdagen då både länsrådet Peter Mohlin och landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård medverkar. Naturvårdsenhetens chef Anna-Lena Fritz var tidigare mycket kritisk till de djupa spår efter maskinerna som lämnats i våtmarken i området.
Vad ska mötet handla om?
- Det kommer att handla om hur vi ska gå vidare efter den tillsyn vi gjort på platsen, säger Anna-Lena Fritz till helagotland.se.

Fältbiologerna meddelade tidigare på tisdagen att de inte kommer att lämna platsen innan ett kontrollprogram lämnats in och godkänts av länsstyrelsen på Gotland. Ett sådant kontrollprogram efterfrågades redan för ett par veckor sedan av länsstyrelsen i samband med ett möte med Nordkalk.
- Kontrollprogrammet gäller inte avverkningen utan täktverksamheten, alltså själva brytningen som inte börjar förrän nästa höst. Där ska vi överlämna ett kontrollprogram, men i övrigt har vi alla de tillstånd vi behöver, sade Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt när helagotland.se talade med henne tidigare idag.

 

Nicklas Persson från Fältbiologerna sade på tisdagsgseftermiddagen till helagotland.se att de inte planerar att avbryta aktionen.

 

Polisen har varit på plats och försökt medla i konflikten.
- Vi fortsätter dialogen med båda parter, sade polisens informatör Dan Paulsen på tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter
Peter Juman