"Alla som är i vägen bärs bort"

I dag återupptas skogsavverkningen i Ojnareskogen. Polisen spärrar av området för att arbetet inte ska stoppas av demonstranter.

28 augusti 2012 04:00

- Om människor sätter sig framför maskinerna bär vi bort dem, förklarade dialogpolisen Fredrik Jonsson för Ojnaredemonstranterna i går.

Med hjälp av en stor polisinsats ska Nordkalk i dag återuppta skogsavverkningen i Ojnareskogen i Bunge.


Dialogpolis
Poliserna från Stockholm ägnade gårdagen åt att bekanta sig med terrängen i skogarna där avverkningen ska ske och där kalkbrottets motståndare har sitt läger.

Samtidigt fick demonstranternas läger besök av dialogpolisen Fredrik Jonsson som ville berätta om polisens uppdrag. Han möttes av många frågor:

- Varför hundar och hästar?

- Varför 70 poliser?

- Varför sätter ni in den största polisinsatsen i Gotlands historia mot oss? 70 poliser skickar man väl efter terrorister - inte mot miljöaktivister, sa Eino Känttä, som är en av fältbiologerna i lägret.


Helikopter
Hästar behövs för att ta sig fram i terrängen, förklarade Fredrik Jonsson och han tycker inte att de specialinkallade poliserna är särskilt många.

Den här insatsgruppen, som består av poliser som har fått särskild utbildning i kommunikation, brukar vara mer än fyra gånger större i samband med derbyn i Stockholm.

Under gårdagen gick rykten om att poliserna hade med sig utrustning som skulle slå ut all mobiltelefoni i området.

Detta kunde Fredrik Jonsson dementera.

- Någon sådan utrustning har vi inte.

Dialogen kom av sig ordentligt när en polishelikopter med polischefer började cirkla i allt snävare svängar över lägret. Några demonstranter blev rädda, andra riktigt arga:

-En maktdemonstration mot oss som är här för att värna det lilla livet, menade Charlotta Bothorp.


Ilska
Ilskan var också stor över att polisen kommit till i Ojnareskogen för att hjälpa Nordkalk.

- Hur tas våra intressen till vara, undrade en av motståndarna.

- Vi kommer att ta tillvara er möjlighet att bedriva opinion, förklarade Fredrik Jonsson.

Dialogmötet med polisen genomsyrades av oron över den stora polisinsatsen.

Demonstranterna ville veta hur poliserna kommer att agera om de tar sig in på det avspärrade området. Fredrik Jonsson kunde ge besked om att alla som ställer sig i vägen för en skogsmaskin bärs bort.


"Försiktigt"
- Kan ni göra det försiktigt? Det här är inga vana demonstranter, vädjade Sofia Bothorp från föreningen Rädda Ojnareskogen.

Hon hoppas fortfarande att det inte ska bli någon konfrontation mellan demonstranter och polis.


Vädjade
Hon vädjade till dialogpolisen Fredrik Jonsson att han skulle be Nordkalk att öppna dörren för en diskussion med brottsmotståndarna:

- Det enda vi vill är att de ska hålla upp med arbetet tills det kommer ett avgörande om Högsta domstolen kommer att ta upp det här eller inte. Det är väl inte för mycket begärt?

Så jobbar vi med nyheter