Mellanskog avbryter i Ojnareskogen

Protesterna blev för mycket. Entreprenören som skulle göra jobbet avbryter avverkningen för Nordkalks kalkbrott.

1 september 2012 18:43

Mellanskog beslutade på lördagen att avbryta den pågående avverkningen i avvaktan på Högsta Domstolens besked.  
"Mellanskog har under en tid fört diskussioner med Nordkalk om att avvakta med fortsatt arbete i väntan på HDs utslag men inte fått gehör för detta. Mellanskog har därför själva valt att fatta beslut om att avbryta arbetet och flytta maskinerna till annat arbete under tiden", skriver bolaget på sin hemsida.
 
- Vi har fått ta emot många synpunkter med vädjan om att vi ska vänta och idag vädjade även Gotlands landshövding, säger Mellanskogs vd Sture Karlsson. Vi har meddelat Nordkalk och Polisen att vi avbryter arbetet i avvaktan på HDs besked. Vi är väl medvetna om att Nordkalk har laglig rätt att utföra arbetet men vill med detta agerande undvika att långvarig splittring och bitterhet skapas i en bygd där vi har många medlemmar.

 

-Ett klokt och modigt beslut av Mellanskog, säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologernas distriktsordförande för Stockholm, Uppland och Gotland, i en kommentar till TT om den inställda avverkningen.

Hon har precis återvänt efter att hela dagen varit med och protesterat mot avverkningen.

-Helt fantastiskt. Det här känns som en delseger, jublar hon.
-Det visar vilken påverkan det har att göra det som vi faktiskt har gjort.

Alva Snis Sigtryggsson påpekar att många lokala markägare har engagerat sig i frågan och en del också lämnat Mellanskog.

-Det är inte bara vi från fastlandet som har kämpat mot detta.

Så jobbar vi med nyheter