Alva fick sitt miljöpris...men inte av kungen

...och kungen tog sig en pratstund med pristagaren trots att han officiellt inte ville överlämna priset. Han säger att han beklagar uppmärksamheten.

18 oktober 2012 14:48

Kung Carl Gustaf vill inte berätta varför han inte delade ut priset Årets miljöhjälte till fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson. De båda träffades för ett kort samtal efter prisceremonin, men någon förklaring fick hon inte.
Fältbiologen Alva Snis Sigtryggsson är en av initiativtagarna till protesterna mot Nordkalks avverkningar i Ojnareskogen vid det omstridda planerade kalkbrottet i Bunge på norra Gotland.
Till saken hör att kungen delade ut miljöhjältepriserna både 2010 och 2011. WWF hade därför väntat sig att så skulle ske även i år.
Ingen motivering
–Kungen motiverar inte varför, och hur han prioriterar. I det här fallet har kungen gjort det här valet. Han valde i stället att dela ut WWF:s Pandapris, säger Bertil Ternert, informationschef vid hovet.
Enligt Ternert brukar kungen inför prisutdelningar noga sätta sig in i frågan.
TT: Kan det vara så att kungen uppfattar att Årets miljöhjälte-pris går till en person som är part i en pågående rättsprocess?
–I en tidigare liknande situation som jag hamnade i landar man till slut i en principdiskussion – i vilka sammanhang kan kungen gå in och ta ställning. Självklart måste han avväga det mycket noga, säger Ternert.
Synd med uppmärksamhet
Trots att kungen inte delade ut priset pratade han vid en lunch efteråt med pristagaren Alva Snis Sigtryggsson, som har ifrågasatt kungens beslut.
–Han konstaterade att det var synd att det hade blivit så mycket uppmärksamhet kring det här, men jag fick ingen ytterligare förklaring, säger hon.
De hade ett kort samtal om konflikten på Gotland.
–Kungen frågade hur det stod till och jag förklarade vad konflikten handlade om och vad det är vi vill skydda. Det var bra att få framföra det, säger hon.
–Han var intresserad av vad jag hade att säga, det var ju artigt, så det var ingen större konflikt där.

Så jobbar vi med nyheter