Hon ska lära Gotland amma

Amningsstatistiken i Sverige går neråt (enligt Socialstyrelsen) och nu startar därför föreningen Amningshjälpen kurser för mammor på Gotland.

1 november 2012 13:11

- Det här en kurs för dem som VILL amma. Vi vill lära ut hur man ska kunna lyckas med det så att man kan amma sitt barn så länge man vill och inte sluta för att det inte fungerar. Det säger Katharina Bjerke som är en av tre utbildade kursledare. I sammanlagt nio timmar ska föräldrarna få lära sig att läsa av barnens signaler, få råd om hur man gör när det krånglar och mycket mer.

Hur är det med ammandet på Gotland?

- Vi ligger förhållandevis bra till och man har diskuterat vad det beror på. Kanske är det för att vi inte har så många förlossningar på lasarettet. Mammorna kan ta det lugnt och stanna en dag extra om det behövs för att amningen ska komma igång. I Stockholm blir de snabbare hemskickade.

Katharina Bjerke, som själv ammar sitt tvååriga barn under telefonintervjun, berättar att WHO:s rekommendationer är just att amma barnet i två år eller längre. Varför ammandet minskar är svårt att säga men det finns vissa trender i storstäderna som hon inte vill ska komma till Gotland.

- I Stockholm verkar det blir vanligare att amma hemma men ha med sig flaska när man är ute. Jag vill att man ska våga amma även utanför hemmet om man vill det.

Första kursen i amning startar på måndag. Den är gratis och arrangeras tillsammans med studieförbundet Sensus.

Så jobbar vi med nyheter