Mystisk fiskdöd i Bogeviken

Charlotta von Zweigbergk från Slite gjorde en fasansfull upptäckt när hon gick på promenad längs Bogeviken på tisdagen.

26 mars 2013 17:00

Mitt i viken låg cirka 50 stora döda fiskar, berättar Charlotta von Zweigbergk.  - De låg bara där och flöt. Och när man tittade på dem var de dessutom fulla av små sår.

Charlotta von Zweigbergk brukar promenera i området och har aldrig sett något liknande tidigare.

- Man blir ju orolig vad det kan bero på. Om det är någon förorening som de dött av eller något annat. Jag undrar verkligen vad som hänt.

Fiskarna har troligen dött det senaste dygnet, tror Charlotta von Zweigbergk.

- När jag gick där igår var det ingen fisk som låg där. Det borde ha hänt rätt nyligen alltså.

Nicka Hellenberg från Sportfiskarna på Gotland tycker att det låter väldigt märkligt. När han får se bilden på fisken berättar han att det rör sig om id, som är en karpfisk.

- Jag vågar inte riktigt uttala mig eftersom jag inte sett det.  Men iden går upp i åar och sötvatten för att leka. När den här stränga vintern aldrig tar slut kan jag tänka mig att de tyvärr stryker med.

Länsfiskekonsulent Rolf Gydemo vid länsstyrelsen är inne på samma linje och tror att fiskedöden kan bero på syrebrist.

- Jag har hört talas om flera fall av fiskdöd på Gotland i vinter, speciellt vid dammar. Dessa fiskar har dött på grund av att de fått dåligt med syre under isen.

Att fiskarna har små sår kan tyda på att de lekt och skadat sig under leken.

- Den kan tex ha lekt i Sju Strömmar eller under järnvägsbron där det är en förträngning, säger Rolf Gydemo och fortsätter:

- Min grundgissning just nu är att de dött av syrebrist. Vi hade  tidigare ett fall på Furillen där massor av gäddor som sökt sig in i viken drabbats av syrebrist och dött.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa