Snart ger de sig ut på vägarna

"Visst skärper folk till sig i trafiken när de ser oss". 

9 april 2013 17:08

Den här veckan avrostas 27 mc-poliser på Gotland.

Det är ingen enkel sak att vara mc-polis. Arbetet kan vara utsatt när man ska ta sig fram på två hjul istället för i skydd av en bil. Dessutom jobbar man ofta ensam. 

Efter varje vinter måste alla mc-poliser gå igenom "avrostningen", en tredagars uppfräschning av kunskaper och körteknik.
På tisdagen befann sig 27 poliser på P18 för att träna kör- och bromsteknik. Man måste ha jobbat som polis ett tag innan man kan fortbilda sig.

- Om du ser dig omkring så ser du att medelåldern är rätt hög, säger Fredrik Andersson från Östergötland och skrattar.

Under hjälmarna skymtar vi poliser som varit med ett tag inom kåren. Att hantera stora tunga motorcyklar kräver sin man eller kvinna.

- Cyklarna är riktigt tunga. De väger runt 380 kilo. Det är bara en tjej med här, resten är män. Jag vet egentligen inte varför det är så.

På en asfaltsbana vid P18 tränar poliserna på att köra mellan koner som står tätt uppställda. För när det är skarpt läge måste man kunna manövrera sitt fordon på en trång yta.

- Det kan ju vara bra om man befinner sig i en folksamling och skall ta sig fram, förklarar Fredrik Andersson.

En bit längre bort tränas det bromsprov. Poliserna kommer upp i en hög hastighet innan de tvärbromsar.

- Vi hjälper till från våra olika län och bedömer varandra.

Det är fjärde gången som poliserna samlas på Gotland och tränar. Här är det bra vägar och förhållandevis lite folk som blir störda, säger Fredrik Andersson.

- Och så har ni en underbar natur. Sen har ni ju Gotland Ring, där kan vi dra på ordentligt.

Två av poliserna kommer från Gotland. Varför man bara är två, vet inte Tobias Engström som är en av dem som kör hoj på sina arbetspass. Han är inne på sitt andra år som mc-polis.

- Jag vet egentligen inte varför vi bara är två. Det anses väl vara ett lämpligt antal.

Ger det mer pondus när man kommer åkande på sin motorcykel?

- Jag vet inte om det ger pondus, men det underlättar helt klart. Framförallt när jag pratar med ungdomar om trimmade moppar och annat. Jag tror att de kanske lyssnar lite mer när man har ett gemensamt intresse.

Fredrik Andersson håller med om att mc-poliser kanske åtnjuter en större respekt.

- Visst skärper folk till sig i trafiken när de ser oss. Det gör de, helt klart.

Det är länspolismyndigheterna i Södermanland, Östergötland, Västmanland och polismyndigheten på Gotland som genomför en fortbildningen på Gotland.  

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint helagotland.se