Emanuel Karlsten Skit i Almedalen

28 juni 2013 15:32

Hallå gotlänning! Det är jag, Emanuel, gotlandssonen som flyttade från ön som skriver.

Jo, jag tänkte bara skriva att jag inte kommer ner till ön i sommar. Vi ska föda barn och sådär och då blir det svårt, ni förstår säkert. Hursomhelst ville jag bara höra av mig med ett råd såhär i Almedalentider:
Skit i Almedalen i år.
Inte för att det är dåligt, inte för att det är tråkigt, utan för att du inte behöver.
Jag vet, de flesta av er hade antagligen inte ens kommit på tanken att besöka. Jag var själv likadan i flera år. Jag växte upp på Mellangatan, bara ett stenkast från Almedalen, och kunde höra talen bara jag öppnade sovrumsfönstret. Om jag släpade mig ner var det mest för att bevittna galenskapen.
Men så hände något. Jag fick jobb som journalist och plötsligt var Almedalen mitt skrås årliga firmafest. Här samlades alla mina journalistidoler och alla nätmänniskor som ville påverka samhället.

Tillsammans med ministrar och kappvändande PR-konsulter bildades en märkligt universum med nya lagar. Journalister umgicks med politiker som om de vore bästisar. PR-snillen och chefredaktörer flörtade och näringslivstoppar bjöd hela Almedalen laget runt.

Mitt Visby förvandlades till ett undantagstillstånd, gamla skolkompisars trädgårdar blev mingelplatser och Donners brunn mer statusmarkör än restaurang.
Med åren har det blivit tydligare för mig: Almedalen är en Hultsfredsfestival för kostymfolk. För alla dem som inte längre kan packa ner tält och sovsäck och leva i undantag några dagar är Almedalsveckan ett legitimt alternativ.

En gång om dagen går de ner och ser huvudakten på Almedalsscenen, resten av tiden går de runt och raggar, äter och dricker.
Missförstå mig inte nu. Jag älskar Almedalen. Jag tycker till och med det är en av årets viktigaste veckor. Men mest bara för oss som är där; branschfolk som vill träffa eller påverka andra människor. Det är viktigt och det är Almedalens syfte. Allt runtomkring är egentligen mest bara olika ursäkter för just det.
Låter det introvert och lite smutsigt? Jo, men så är det också huvudingredienserna i en bra festival.

Däremot kan rapporteringen härifrån bli skev. Det är klart att det är nyhetsmotiverat att rapportera när en stor del av dem som annars leder Sverige nu tar gemensam rast i en liten Visbypark.

Men det är knappast så att allt som är viktigt i Sverige (eller ens Gotland) under den här veckan sker på en kvadratkilometer innanför Visby murar. 
Och det är därför jag menar att du inte måste bry dig.
Inte för att det är oviktigt, utan för att Almedalen under en vecka bara fått ytterligare en – bildlig – ankdamm.

 

 

Emanuel Karlsten är journalist, bloggare och föreläsare med ett förflutet på bland annat tidningen Dagen, Expressen, Dagens Nyheter. Har grundat nyhetsbloggen Ajour.

Så jobbar vi med nyheter