Lena i trafiksnack med höjdarna

Gotlandstrafiken fick en hel del uppmärksamhet när framtidens trafik diskuterades på Näringsdepartementet.

26 augusti 2013 19:00

Lena Celion (M) representerade Gotland vid dagens remisskonferens om Sveriges framtida transportsystem, på Näringsdepartementet.

Det var cirka 150 personer med på konferensen som hölls på departementet i Stockholm. Bland talarna fanns bland andra infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd och Gunnar Malm, Trafikverkets generaldirektör.

Utgångspunkten för remisskonferensen är Trafikverkets förslag till nationell plan för Sveriges transportsystem för 2014-2025.

 

Ny teknik

Diskussionerna hölls på ett övergripande plan, men omfattade även resande på regional nivå. Bland annat diskuterades ny teknik för att i framtiden underlätta för långväga resande.

– Ett viktigt ord idag var trafikslagsövergripande tankesätt, berättar Lena Celion.

Nya bokningssystem diskuterades, som gör det enklare att resa från en landsände till en annan, på samma biljett. I den nationella planen ska man även titta på hur den regionala anslutningstrafiken påverkas, exempelvis att tåg och bussar ska passa båtresenärer för vidare resa på land.

Konferensen har direktsänts som webb-tv via regeringens hemsida och kommer att kunna ses i efterhand.

– Jag är nöjd med att gotlandstrafiken blev omnämnd vid flera tillfällen, att det gått ut på webb-tv så att alla kan se runt om i landet och att jag fick frågor på hur gotlandstrafikupplägget ser ut.

 

Gotland på Twitter

Det har också twittrats på #infraprop. Lena Celion berättar att flera frågor kom in gällande gotlandstrafiken.

– När Gunnar Malm summerat Trafikverkets förslag så sa ministern att "vi börjar med den viktiga frågan om gotlandstrafiken", berättar Lena Celion.

Catharina Elmsäter-Svärd berättade för deltagarna att upphandlingen nu är i full gång och att det kommer att lämnas besked i oktober. Ingen information kommer att lämnas ut under upphandlingstiden.

– Ministern berättade att det också kommer att tas fram ett underlag för statligt ägda färjor. Ifall det inte blir något anbud så ska det finnas en alternativ väg.

Lena Celion är mycket nöjd efter dagen, nöjd med att hon även fick möjlighet att prata med både Gunnar Malm och Catharina Elmsäter-Svärd i pauserna.

Senast den 1 oktober ska alla berörda, däribland Region Gotland, lämna sina remissvar.

Så jobbar vi med nyheter
Mona Staflin