Se Gotlands nya stridsvagnar

Åtta stridsvagnar rullade av Oskarshamnsbåten strax före klockan åtta på onsdagsmorgonen.

9 oktober 2013 09:19

Inom kort kommer ytterligare sex stycken att stationeras på Gotland. Stridsvagnarna kommer från Skaraborgs regemente P4 och ska placeras i ett nybyggt förråd i Tofta. Brigadgeneral Stefan Andersson fanns på plats tillsammans med bland andra Hans Håkansson som är chef för Gotlandsgruppen för att ta emot stridsvagnarna.

Regeringen beslutade redan för fem år sedan om en tidig gruppering av tunga materiella system på Gotland. Men personal följer inte med stridsvagnarna, något som debatterats flitigt.

- Där måste vi vara tydliga: om det blir ett förstärkt säkerhetspolitiskt omvärldsläge så flyger vi över personal hit, förklarar Stefan Andersson.

Stefan Andersson säger att det är viktigt att "tidigt höja tröskeln" eftersom Gotland ligger där det ligger.

- Förr sa man att Gotland var som ett hangarfartyg . Stridsvagnar är bland de mest slagkraftiga vi har. Med ett försvar i stridvagnsläge har vi markerat vår närvaro.

Men räcker det med fjorton stridsvagnar för att skrämma bort fiender?

- Att ha fjorton stridsvagnar plus andra resurser som försvarsmakten lyfter över i ett försvarsläge är ett komplement. Vi har ju även ett luftvärn som tar över.

När blir den första övningen med stridsvagnarna?

- Det kan jag inte svara på, det viktigaste är att vi har personal som kan jobba med dem men de har inte varit och övat i terrängen på Gotland.

Inriktningen är att de bara ska stå i förråd.

 

"Blandade känslor"

Hans Håkansson som är chef för Gotlandsgruppen säger att det är med blandade känslor han ser stridsvagnarna rulla av Oskarshamnsbåten.

- Jag ser det som ett positivt tecken att Sverige tänker försvara Gotland, men samtidigt är det känner jag sorg i hjärtat över alla resurser som de redan avvecklat här. Det här visar samtidigt tydligt att det är svårt att förutspå framtiden. Världen är nog inte lika fredlig som man tidigare trodde och det här är en tydlig säkerhetspolitisk markering. Fordonen är oerhört avancerade, de är nästan som att flyga ett stridsflygplan med positions- och lasersystem och kräver en lång utbildning att hantera.

628 blev 46

Sist det fanns stridsvagnar på Gotland var i början av 2000-talet.

Fram till nedläggningen av Gotlands sista utbildningsförband P18 2004 fanns det lättare stridsfordon. För närvarande finns det 46 anställda inom försvaret på Gotland. Ungefär tio av dessa jobbar inom hemvärnet, tio med flyg och tre stycken inom marinen.

- Det var 628 anställda när vi la ner försvaret för nästan tio år sedan, berättar Hans Håkansson.

Men ska vi vara oroliga?

- Absolut inte. Den militära förmågan tar så oerhört lång tid att bygga upp. Och det är en nys att vi inte visste om de ryska övningarna. Vi var verkligen inte överraskade utan hade bra koll på dem genom avancerad elektronisk utrustning.

Så jobbar vi med nyheter
Kerstin Klint Foto: Tommy Söderlund