Visbys minsta hus är till salu

14 kvadratmeter för 1,7 miljoner.

3 december 2013 14:08

Visbys minsta och kanske till och med Sveriges minsta hus på Norra Murgatan i Visby är till salu. Huset, som är en enkelstuga från slutet av 1700-talet, har tidigare ägts av Gotlands Fornvänner men såldes för fem år sedan till en kvinna från Uppsala.

- Det såldes när fornvännerna gjorde sig av med många av sina fastigheter och nu är det alltså till salu igen. Kvinnan som ägde det kände att hon inte riktigt hann med, säger mäklare Leif Bertwig.

126 000 per kvadrat
Slutpriset för fastigheten när det såldes år 2009 var 1 450 000 kronor. Utgångspriset den här gången är satt till den udda siffran

1 764 000 kronor och omräknat i kvadratmeter blir det 126 000 kronor per kvadrat.

- Det är lika med taxeringsvärdet, därav det lite udda priset.

Mäklare Leif Bertwig har redan märkt av ett stort intresse för det lilla huset som inte är större än en fiskebod.

- Vi har haft ungefär 1000 besökare sedan vi lade ut objektet på måndagseftermiddagen. Vi brukar ha ungefär 5000 besökare allt som allt på ett innerstadshus, så visst är det ett stort intresse.

Ingen dusch
På de 14 kvadratmeterna ryms ett rum och pentry och en liten toalett. Dusch saknas däremot. Tomten är en stensatt gård och har en yta på 66 kvadratmeter. Dessutom inredde fornvännerna ett av ringmursvalven till ett redskapsskjul i mitten av 1960-talet.

- Man kan stå rakt i det men inte hoppa jämfota. Takhöjden är på ungefär två meter, berättar Leif Bertwig.

Klassresa
Huset är i ett visst renoveringsbehov, säger Leif Bertwig som själv är historiskt intresserad. Han tycker att det känns extra speciellt att få sälja den här typen av objekt.

- Det känns som en extra liten krydda att få sälja något sådant här.

 Det här huset är ett tydigt bevis på den klassresa som Klinten genomgått. Ännu fram till på 1950-talet var det fattigkvarter här.

 

 

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa