Han förmedlar känslan av Gotland på bild

Roger Arleryds stora hobby är att fotografera. Nu visar han upp sina bilder från Gotland på en nystartad hemsida.

6 februari 2014 10:00

Roger Arleryd är en hobbyfotograf som för drygt ett år sedan flyttade från Stockholm till Gotland. Hans intresse för fotografi har funnits med länge, men blossade upp allt mer när han flyttade till ön.

- Gotland är unikt på det sättet att det är så föränderligt. Det finns så många olika miljöer och det händer så mycket med naturen beroende på väder och årstid. Dessutom är ljuset på Gotland väldigt speciellt, säger Roger Arleryd.

Han visar nu upp sina bilder helt gratis på en en nystartad hemsida, gotlandsbild.com.

- Jag gör det här för att jag vill dela min passion för fotografi och för Gotland. Jag vill visa hur det ser ut här under hela året.

För att hitta sina motiv åker han runt på ön och memorerar platser. Mycket handlar även om slumpen.

- Jag har alltid kameran med mig. Väder och vind styr väldigt mycket vad som kan bli en bra bild, men ofta handlar det om rena tillfälligheter. Man kan till exempel se en fantastisk bild när man är på väg till affären för att handla, säger Roger Arleryd.

Hur mycket efterbehandlar du dina bilder?

- Ganska mycket faktiskt. Jag är ingen dokumentärfotograf som endast visar verkligheten. Jag vill förmedla den känsla jag får när jag befinner mig på platsen, och för att få fram den fullt ut efterbehandlar jag bilderna.

Roger är för tillfället arbetslös, men hoppas en dag kunna leva på sitt fotograferande. Att motiven kommer att ta slut på en ö som Gotland är han inte orolig för.

- Verkligen inte. Det känns som jag bara skrapat på ytan än så länge.

Vilket är favoritstället att fotografera på än så länge?

- Det var en svår fråga. Men måste jag välja blir det Fårö och Visby. Där hittar man nya motiv att fotografera varje gång man är där, säger Roger Arleryd.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa