Emerich ger inte upp sin kamp

Emerich Roth har överlevt fem koncentrationsläger. Johnny Höglin är före detta nazistledare. Tillsammans föreläser de för att stoppa rasismen.

12 februari 2014 15:49

Under den här veckan besöks Gotland av snart 90-årige Emerich Roth. Han överlevde under andra världskriget fem olika koncentrationsläger och kom till Sverige 1950. Det är sjuttonde gången han kommer till Gotland för att föreläsa om hur man stoppar våld, hat och rasism. Med sig den här gången har han den före detta nazistledaren Johnny "Puma" Höglin.

- Jag har föreläst om det här sedan 1992. Jag gör det för att visa paralleller mellan det som händer i samhället i dag, och det som hände då, säger Emerich Roth.

- Det är väldigt få av oss kvar som faktiskt kan berätta om det här. Det står väldigt lite om det jag berättar i historieböckerna, därför försöker jag förklara vad som hände genom att ge kunskap om hat, våld och hur en ond cirkel börjar. Det handlar om att presentera sanningen utan några överdrifter.

Johnny Höglin var under några år en av Sveriges mest aktiva nazistledare. I början av 2000-talet lämnade han dock nazismen bakom sig. Han föreläste under några år för ungdomar om hur han hamnade i nazismen, och hur han tog sig ur den.

- Sedan bestämde jag mig för att att sluta föreläsa. Jag orkade helt enkelt inte. Men med tanke på hur samhällsklimatet är i dag så kände jag att mina erfarenheter kan göra skillnad, och tillsammans med Emerich får jag nu möjlighet att göra just det. Jag tror att vi är en perfekt mix, säger han.

Under onsdagen besökte de Södervärnskolan, där aulan för dagen var fylld till sista plats.

- Deras berättelser tas emot på ett helt otroligt sätt. Eleverna är intresserade och blir verkligen berörda av det de har att säga. En tjej kom till exempel fram efteråt och sa "Emerich, du är kung!", säger Kerstin Blomberg från Rädda Barnen som bjudit in föreläsarna.

Emerich Roth berättar att vanligaste frågorna han får från ungdomarna handlar om hans känslor under tiden i koncentrationslägren.

- De brukar fråga om jag aldrig funderade på att ge upp. Mitt svar blir alltid att hoppet ger man aldrig upp. I normala livet ger man ofta upp alldeles för lätt, men i svåra situationer klarar man mer än man tror, säger han.

- Jag måste verkligen ge en guldstjärna till ungdomarna här på Gotland. Trots sin unga ålder ställer de väldigt djupa och analyserande frågor, säger Johnny Höglin.

Både Johnny Höglin och Emerich Roth är starkt engagerade i olika samhällsfrågor. De menar bland annat att det experimenteras för mycket med skolan i dag. Även Sverigedemkraterna ställer de sig mycket kritiska till.

- Jag vill inte bo i ett Sverigedemokratiskt samhälle. Jag tror många luras av det yttre när det gäller dem, men jag brukar säga att en hundbajs inte blir en brownie hur mycket florsocker man än strör på den, säger Johnny Höglin.

Förutom föreläsningarna i skolorna kan allmänheten lyssna på Emerich Roth och Johnny Höglin i Almedalsbiblioteket klockan 18.30 under torsdagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter