BESKEDET: De låg bakom de kraftiga smällarna på Gotland

En stor mängd samtal kom in till redaktionen om kraftiga smällar runt om på Gotland. Nu har vi rett ut vad som låg bakom smällarna.

Det var två JAS Gripen som låg bakom de två ljudbangarna.

Det var två JAS Gripen som låg bakom de två ljudbangarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2020-07-02 12:59

Runt klockan 11 hördes två kraftiga smällar på flera platser runt om på Gotland. Redaktionen har fått in flera samtal från Lärbro, Tingstäde, Akebäck, Fridhem och från flera platser i Visby om smällarna.

Enligt flera inringare har de även hört två flygplan i luftrummet. 

Anna-Lena Björklund, kommunikatör vid Försvarsmakten, bekräftade vid 11.30 att det är två stycken JAS Gripen som är skyldiga till smällarna. 

– Det är vi som orsakat ljudbangarna inom ramen för ordinarie verksamhet, vi har varit uppe över Gotland, säger Anna-Lena Björklund. 

Louise Levin, kommuniktionschef vid Flygvapnet, säger att ljudbangarna uppstår när flygplanen färdas över ljudets hastighet. 

– Fartyg ute till havs skapar svallvågor och de fortsätter vidare också tills de når stranden, det är samma sak med tryckvågorna från flyget, säger Louise Levin. 

Har ni ingen skyldighet att informera när det kan bli ljudbangar? 

– Vi försvarar Sverige dygnet runt och vi genomför övningsverksamhet, upprätthåller vår beredskap och genomför våra insatser. Vi informerar när vi har en större verksamhet som sträcker sig över en längre tid, säger Louise Levin. 

Det är många som tyckt att ni bör informera eftersom djur blir väldigt rädda? 

– Det är tyvärr oundvikligt vid de här tillfällena, så är det, säger Louise Levin. 

En ljudbang kan liknas med ljudet från en kraftig explosion. 

"Vid hastigheter över ljudets skapas en tryckvåg kring det föremål som färdas fortare än den naturliga vågutbredningshastigheten i mediet det färdas i. Tryckstegringen framför flygplanet ger upphov till en stötvåg, som när den når marken uppfattas som en kraftig och plötslig explosion, en så kallad ljudbang", står det på Wikipedia om ljudvallar och ljudbangar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!