Maria blev ansiktet utåt i kampen mot pandemin

Hon hann knappt börja sitt nya jobb innan pandemin blev ett faktum. När Maria Amér tillträdde tjänsten som smittskyddsläkare i januari kunde hon inte ana att hon skulle bli Gotlands mest kända namn och ansikte det här året.

Smittskyddsläkare Maria Amér är en av fem kandidater som kan bli Årets gotlänning 2020.

Smittskyddsläkare Maria Amér är en av fem kandidater som kan bli Årets gotlänning 2020.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-01-08 06:03

Många, många gotlänningar har nominerat Maria Amér till utmärkelsen Årets gotlänning 2020. Sedan mars i år har hon synts i media var och varannan vecka, ibland flera gånger varje dag för att svara på olika frågor kring smittspridning, restriktioner och provtagning.

Vi träffas coronasäkert på Galgberget i Visby, där vi har utsikt över lasarettet nedanför. Vinden är frisk, rufsar håret och kyler näsa och öron.

– Det känns lite som att stå på Stora Karlsö, man måste prata högt för att höras när man ska berätta om sillgrisslor och tordmular, säger Maria Amér, som tidigare sommarjobbat guide på Stora Karlsö under flera år.

Naturguide, det är något annat än smittskyddsläkare, det.

Eller finns det några likheter?

– Det var en bra träning i muntlig framställning, det har jag haft nytta av senare och framför allt det här året. Sen finns det förstås kopplingar mellan biologi och mikrobiologi. Och många växter används eller har använts som medicin i historien.

Hur känns det att vara nominerad till Årets gotlänning?

– Det är förstås hedrande. Samtidigt är det oerhört sorgligt att vi har drabbats av en pandemi, med allt vad det har fört med sig av personligt lidande och ekonomiska förluster.

När hon tillträdde tjänsten som smittskyddsläkare i januari, efter Sven Montelius som gick i pension, var tanken att det skulle vara en halvtidstjänst. Resterande halvtid skulle hon vara kvar på infektionskliniken.

– Men från mars månad har jag jobbat heltid med smittskydd, det var inte hållbart att kombinera de två tjänsterna.

Att ställa upp på intervjuer har blivit vardag, något hon inte har mycket vana av sedan tidigare.

– Sven förberedde mig på att det ingår ett visst medialt uppdrag i tjänsten, med någon enstaka intervju när det handlar om exempelvis influensavaccinationer, men det har ju blivit lite mer än så, säger Maria.

Trivs du att stå i rampljuset?

– Det har känts viktigt och angeläget att göra vad jag kan för att informera och uppdatera gotlänningarna om pandemin, vad vi vet och hur vi ska hantera den här situationen. Om inte vi som arbetar med pandemin finns tillgängliga och svarar på frågor, så är risken stor att det istället uppstår rykten och spekulationer.

Jag uppfattar att du håller hårt på den personliga integriteten och håller dig strikt till din yrkesroll. Är det en strategi från din sida, att skilja arbete från privatliv?

– Det är bara så jag är. Jag pratar om det som är viktigt för smittskyddsjobbet och det är att föra fram vad vi vet, vad vi antar och vad vi kan förvänta oss framöver.

Det har varit bråda dagar under lång tid, även om det lugnade sig lite under sommaren och hon tryggt kunde lämna ifrån sig ansvaret till sin företrädare under semestern.

Hur hittar du orken och lusten?

– Jag är imponerad av alla som verkligen jobbar så hårt för att hantera pandemin, på alla nivåer i organisationen, i olika verksamheter, alla kompetenta och drivande medarbetare och kollegor, och det ger mig energi. Och när man arbetar med något angeläget och dynamiskt, då visar många sina allra bästa sidor. Vi har ett gott samarbete inom regionen och med andra organisationer och det ger stöd.

Vad innebär det för dig om du blir Årets gotlänning?

– Det skulle vara väldigt oväntat och oerhört hedrande, säger Maria Amér.

Att ställa upp på intervjuer och presskonferenser har blivit vardagsmat för Maria Amér sedan pandemin blev ett faktum.
Att ställa upp på intervjuer och presskonferenser har blivit vardagsmat för Maria Amér sedan pandemin blev ett faktum.
Maria Amér

Ålder: 49

Bor: Visby

Familj: Ja

Yrke: Infektionsläkare och smittskyddsläkare

Motivering: Som nytillträdd smittskyddsläkare kunde hon aldrig ana vad som väntade runt hörnet. Maria kastades rakt in i den brinnande kampen mot ett virus ingen kände till. Sedan coronautbrottet har hon kämpat för Gotland och gotlänningarna och stått i rampljuset med kunnande, lugn och medmänsklighet. Maria Amér har blivit vår lysande ledstjärna i krisen.

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!