Nu kan du fly verkligheten i öns Escape Room

Inspirerad av spökhistorierna som omgärdar Kapitelhusgården har Sebastian Gamero skapat ett gotländskt Escape Room. Sedan i somras kan du bli fången i rummet.

Visby 20 november 2019 09:20

Passande nog börjar Domkyrkans klockor att slå precis när vi kommer in på Kapitelhusgårdens mörka uteservering. Under barens trätak står sex personer inklämda för att skydda sig från regnet. Det är en förväntansfull grupp som snart ska gå trappen ner till öns första permanenta Escape Room.

Hjärnan bakom eventet är Sebastian Gamero. Till vardags arbetar han som programmerare men sedan en tid tillbaka har han även arrangerat aktiviteten som innebär att du blir instängd i ett rum och måste lösa ett problem för att ta dig ut.

Vad är det som är kul med att skapa ett Escape Room? 

– Jag älskar kryptering. Det är en mental utmaning. Men det svåra är att balansera svårighetsgraden. Det kan också vara väldigt frustrerande när du ser att folk inte kopplar vad de ska göra och att de istället går ner i fel kaninhål, säger han. 

Rummet i källaren har funnits sedan årets Medeltidsvecka och hittills är det femton grupper som har tagit sig an utmaningen. Kvällens gäng består främst av nybörjare. En av dem är Stella Carlson, restaurangchef på Kapitelhusgården.

– Det ska bli riktigt kul att testa. Man släpper vardagen och får en timmas äventyr, säger hon.

Sebastian Gamero förklarar reglerna och sedan släpper han in de fem deltagarna i rummet som är fullt av gåtor, pussel och ledtrådar. Den väldoftande rökelsen i entrén är tydligen en giftig gas som kommer att ta kol på dem, om de inte lyckas ta sig ut inom en timme.

Sebastian vänder upp och ner på ett stort timglas och lämnar källaren. Gruppen sätter direkt igång med att leta efter ledtrådar.

– Jag har hittat en bok med en låda i som inte går att få upp, ropar Linnéa Staaf från ena sidan av rummet. 

Kapitelhusgårdens vd Alice Johansson kommer snabbt för att se vad vännen har hittat. Det är Alice och Stella som har velat dra igång fler aktiviteter på restaurangen. 

– I grund och botten är det här en säsongsrestaurang. Men det är ju fantastiska lokaler och det känns tråkigt att de inte används så vi vill hitta vägar att förlänga säsongen. Kapitelhusgården ska vara något för gotlänningar och inte bara för turister, säger Stella.

Förutom Escape Room arrangeras det även rollspel på restaurangen och den andra advent är det åter dags för Medeltida jul.

– Den långsiktiga tanken är att försöka få till en året runt-verksamhet, säger Stella.

Så jobbar vi med nyheter
Emelie Stenqvist

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Beachvolleyboll

Veni vidi Viktor på hemmaplan mot eliten

Visby

Fick skiftnyckel kastad på bilen

Insändare

Har covid-19 försvunnit eller?

Musik

Mördade rapparen Pop Smoke albumetta i USA

Musik

"Glee"-stjärna vill söka efter Naya Rivera

Visa fler