Tina-Maries nya SVT-dokumentär är snart klar

Tina-Marie Qwiberg är snart klar med sin senaste film “Mellan himmel och jord”. Den kommer att sändas i SVT under våren och är inspelad i Rone.

Tina-Marie Qwiberg är snart klar med sin nya film "Mellan himmel och jord".

Tina-Marie Qwiberg är snart klar med sin nya film "Mellan himmel och jord".

Foto: David Skoog

Gotland2020-11-29 18:33

Den senaste filmen är en feelgood-dokumentär med allvarlig ton. Den är nästan uteslutande filmad i Ronehamnstrakten, men vackra bilder från Faludden och Näs bör också nämnas.

– Det är kopiöst mycket natur-pornografi. Det är också en filosofisk film som ställer stora frågor om hur mänskligheten har hamnat i den situation som den är i idag, säger Tina-Marie Qwiberg.

Flera gotlänningar står bakom produktionen. Andi Loor, Leif Eiransson och Hans Berggren står för foto och redigering. De två först nämnda bor och verkar på ön. 

– Det här är en årstidsfilm där vi får följa de vitkindade gässen från vår till höst. Vi fångar glädjen och vemodet i de skiftande årstiderna, säger Tina-Marie Qwiberg. 

I botten finns en större filosofisk betraktelse över människans behov av att kontrollera djur och natur. Den tar upp frågan om hur människan värderar djuren – och det inte helt oväntade svaret är: Inte särskilt högt. 

– Vi måste bli mer ödmjuka och respektera djuren mer. Jag vänder mig mot den industriella djurhållningen och mot hur de behandlas i de stora besättningarna, säger Tina-Marie Qwiberg

Udden är riktad mot hanteringen utanför Sveriges gränser. 

– Det är absolut inte en kritik av lantbruket på Gotland. Svenska lantbrukare har en bra djurhållning, säger Tina-Marie Qwiberg

Filmen har ett långsamt berättartempo och har tagit många år att spela in. Årstidernas skiften skildras också genom trädgårdslanden som förser Gula Hönan med råvaror, men filmskaparen själv har lämnat den berömda restaurangen. 

– Jag har lämnat över Gula Hönan till barnen och flyttat till Skåne. Jag har köpt en liten lantbruksfastighet och planerar att bli helt självförsörjande på tio år. Vi får se hur det går med det, säger Tina-Marie Qwiberg.

För snart tio år sedan tog familjen över restaurang Gula hönan i Ronehamn, idag drivs den och Tuppens krog i Visby av sonen Marc. 

Tina-Marie Qwiberg har tidigare skapat filmer som "Stunder av lycka", "Bieffekten" samt "Efter floden" om jordens ändliga resurser. Den senaste produktionen har också ett globalt fokus.

– “Mellan himmel och jord” handlar egentligen inte om Gotland, men är i stort sett bara filmad här, säger Tina-Marie Qwiberg. 

Ljudet har Björn Carlsson arbetat med. Filmen ska snart sändas in till SVT för granskning, de planerar att sända den under mars eller april. 

I filmen får man följa de vitkindade gässen från vår till höst.
I filmen får man följa de vitkindade gässen från vår till höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!