Så länge fortsätter skitvädret över Gotland

De senaste dagarnas gråmulna väder över Gotland är inte över ännu, men nu vet SMHI när solen kan väntas vara tillbaka.

Skitväder eller inte?

Skitväder eller inte?

Foto: Dennis Pettersson

DÅ VÄNTAS SOLEN ÅTER2018-11-09 13:44

En del tycker det är mysigt med mulet och dimmigt väder, andra hatar det. Sedan i måndags har stora delar av Gotland varit insvept i ett grått vädersystem bestående av mycket moln och tidvis dimma, vilket märktes tydligt under till exempel torsdagskvällen när många skulle köra hem från jobbet. Nu undrar en och annan kanske när solen ska visa sig över ön igen.

– Under helgen ser det ut att bli ett ganska liknande väder som vi har under fredagen över Gotland. Det gråmulna, fuktiga och disiga vädret kommer att ligga kvar över ön hela helgen, och tidvis passerar det även en del regn på sina håll under båda lördag och söndag, berättar Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Vindarna håller sig fortsatt svaga. Under söndagen kan vindarna dock öka något, upp till som mest nio meter per sekund.

Orsaken till det mulna vädret är enligt SMHI ett stort högtrycksområde som de senaste dagarna legat ganska stilla över Gotland och landets östra delar. Högtrycket är också orsak till den dimma som kan bildas.

– Dimma bildas lätt under hösten i samband med högtryck som lägger sig som ett lock över den fuktiga luften, förklarar Malva Lindborg.

När kan man då hoppas på att solen tittar fram igen över Gotland?

– Under början av nästa vecka väntas högtrycket börja röra sig bort och ett mer "normalt" höstväder med lågtryck kommer ta vid, säger Malva Lindborg.

Enligt henne är det svårt att lova exakt när solen återkommer, utifrån hur läget ser ut under fredagen.

– Det är svårt att lova sol, men det kommer i alla fall att bli ett mer varierat väder med uppluckrat molntäcke och chans till solglimtar. Framför allt kan det handla om tisdag eller onsdag i nästa vecka, men det är jättesvårt att svara på i nuläget när solen kommer. Men ett skifte från det nuvarande väderläget kommer det i alla fall att bli under början av veckan.

Om du vill titta närmare på läget kring det pågående skitvädret, kan du alltid uppdatera dig om saken på vår vädersida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om