De seglade genom ovädret

Med en tio personer stor besättning seglade vikingaskeppet Regin rakt genom åskovädret för att ta sig till medeltidsveckan. "Det var en religiös upplevelse", säger initiativatageren Jacob Holst.

7 augusti 2014 15:09

Vikingaskeppet Regin avgick ifrån Adelsö i Mälaren på tisdagen i förra veckan, och anlände till Visby i söndagskväll. På skeppet fanns under resan en drygt tio personer stor besättning bestående av vänner och klubbkamrater i Kajakklubben Eskimå från Karlskrona. Idén att segla och ro över Östersjön i ett vikingaskepp kom från Jacob Holst.

– Jag kände att jag ville att vi skulle göra något spektakulärt tillsammans. Så vi pratade ihop oss och kom på den här idén. Framför allt kände vi att det var en kul grej och en utmaning, säger han.

För att idén skulle kunna bli verklighet började sällskapet leta efter ett vikingaskepp som kunde ta dem över Östersjön. Därför gick några av dem till E-types vikingarestaurang Aifur i Stockholm och frågade om råd. Hovmästare Fredrik Hellman, som kommer vara med på tillbakaseglingen av skeppet, hade en lösning på problemet.

– Han tipsade oss om en vikingafantast som heter Anders Ahlgren. Det är han som har byggt det här skeppet, och det var även han som var skeppare under seglingen hit till Visby. Han kommer dock inte att kunna följa med på resan tillbaka, säger Jacob Holst.

Seglingen från Adelsö till Visby, som alltså tog fem dygn, var dock ingen dans på rosor om man får tro besättningen.

– Enligt Anders har han aldrig seglat båten i så hårda förhållanden som det var under vår resa hit.

Enligt Jacob Holst var det framför allt en natt som var dramatisk under seglatsen.

– Det var en natt då det åskade och blixtrade överallt omkring oss och blåste kraftigt. Just då kändes det nästan som man kämpade för sitt liv. Det var nästan en religiös upplevelse, man är ju helt i vädrets händer, säger han med ett skratt.

Enligt de övriga besättningsmedlemmarna klarade sig alla från att bli sjösjuka trots den ostadiga resan. Undantaget var dock initiativtagaren Jacob Holst själv.

– Jag spydde rätt rejält. Värst var det på nätterna när man inte kunde se horisonten. Då tänkte jag "aldrig mer", men i efterhand är det verkligen värt det, och jag ska ju med på seglingen tillbaka också.

Ett av de stora problemen under seglatsen var, enligt besättningsmedlemmen Sofia Stenborg, sömnen.

– Vi fick sova i skift om två timmar, och det är inte helt lätt att sova när det är tre meter höga vågor, säger hon.

Skeppet kommer att seglas tillbaka till fastlandet när medeltidsveckan är slut.

Så jobbar vi med nyheter