Invigning efter 14 års väntan på ny biograf

Sedan i februari har det visats film på Biostaden Borgen, men i går, när alla tre biosalongerna stod klara ville Svenska bio ändå fira med en riktig galainvigning.

17 april 2009 04:00
Röda mattan rullades ut, orkestern spelade och det bubblade i glasen.
Och visst hade Svenska bio något att fira. I 14 år har företagets vd Peter Fornstam letat efter lokaler till en biostad i Visby. Sex eller sju olika lägen i trakterna kring Öster centrum har varit på tapeten. Flera förhandsbesked och ett riktigt bygglov har levererats, men gång på gång har planerna gått i stöpet.

När Jan Ullinder, som företräder Borgens nya ägare, ringde upp Svenska bio dagarna före jul 2007 och föreslog att Borgen skulle omvandlas till en biostad - då föll en sten från Peter Fornstams hjärta.
Trots att Visby var en av de första orter som Svenska bio etablerade sig på för 22 år sedan blev Visby den sista orten som inte hade någon biostad med flera salonger under ett och samma tak.
För Peter Fornstam och Svenska bio är det viktigt att bygga upp biostäder. Singelbiografen med en enda salong är nästan omöjlig att driva med bra ekonomi i dag.
- Ingenstans har det varit så svårt att bygga bio som i Visby. I medeltidsstaden måste man ta en massa olika hänsyn och jag tycker att det verkar som att man aldrig har tagit något helhetsgrepp om hur man vill att staden ska utvecklas, säger Peter Fornstam.

Galapubliken bestod av inbjudna gäster från filmbranschen, näringslivet, turistnäringen och medierna och de bjöds på filmen "The Boat that Rocked" som först i dag har premiär i USA och övriga Sverige.
Tanken var också att publiken skulle ha fått möta filmregissören Colin Nutley, men han missade flyget till Gotland på grund av trassel i Stockholmstrafiken och fick hålla sitt invigningstal via telefon i stället. Som plåster på såren gav Colin Nutley ett halvt löfte om att den film som Helena Bergström just börjat spela in ska förhandsvisas i Visby i höst.
Filminstitutets presschef Jan Göransson fick gå in som Nutleys ställföreträdare och klippa filmremsan. Han hade rest till Gotland för att kunna närvara vid invigningen.
- Det är otroligt roligt att öppna en ny bio, förklarar Jan Göransson.
Hur klarar biograferna lågkonjunkturen?
- Än så länge har vi inte märkt av den. Det verkar som att folk vill gå på bio i bistrare tider.
Peter Fornstam räknar med att den nya biostaden ska dra till sig en större biopublik. De 50 000 biobiljetter som sålts i Visby varje år ska öka till 75 000.
Och det verkar som att publiken också gillar den nya biostaden. Bland premiärgästerna hördes bara lovord. Även om den gammeldags charmen i salongerna på Röda kvarn och Hansa har gått förlorad, så kompenseras det av en bättre teknik, skönare fåtöljer och större utbud i den nya biostaden. Nostalgikern kommer att få sitt med tiden. Salongerna 2 och 3 på nedre plan kommer att ha de gamla biografernas namn och här kommer Hansas gamla neonskylt fortsätta lysa.
Med tre salonger närmar sig utbudet också den bredd som fanns i Visby förr. Leif och Pia Bertwig minns när det fanns fem biografer i Visby.
- Det är bra att det skapas något som lockar iväg folk från hemmabioanläggningarna, tycker Leif Bertwig.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa