Gotländsk spelutveckling vinnare i spelvärlden

Spelbranschen växer i världen och blir allt viktigare för Gotland. På ön jobbar ett 50-tal personer med spelutveckling.

Power of two och Zeal game som delar en liten spelstudio i Visby, är två av cirka 15 spelföretag på ön.

27 maj 2011 04:00

I fjol vann spelföretaget Power of two pris för dataspelet Dwarfs vid Gotland game awards. Spelet släpptes nu i maj och i juni släpper spelföretaget Zeal game ett nytt strategispel från Gotland.

- Dwarfs är vår första produkt som släpptes för två veckor sedan. Spelet kostar tio dollar eller 60 kronor och fler kopior har redan sålts än det finns befolkning på Gotland, berättar Robin Flodman.

Han är konstnär och designer som startat och driver det unga spelföretaget Power of two tillsammans med Teddy Sjöström, som är programmerare, designer och webbmaster.

Power of two delar en liten spelstudio på Stenkumla väg med Zeal game som släpper spelet Team assault med tema andra världskriget. På Zeal jobbar dussinet medarbetare som studerat eller studerar vid högskolan.

- Från två personer har vi på Power of two tillsammans med 12 på Zeal vuxit till 14 och siktar på att bli 16 i år, berättar Robin Flodström som också sitter i styrelsen för Zeal game studio AB:

Nischade produkter med analys av målgrupp och marknad är framgångsreceptet. Dit hör också kontakter med amerikanska företag, spelutvecklare och förläggare plus kontrakt med försäljning världens största spelportal.

- Vi ger Gotland en chans så länge det funkar men eventuellt startar vi ett nytt kontor i Stockholm. Det kan bli problem att växa på ön, säger Robin Flodman och pekar på svårigheter att hitta både bostäder och lokaler och därmed få kompetent personal.


Studiokompetens
Programmering, animation och design är kompetens han vill han ha permanent på plats i spelstudion. Andra tjänster som behövs för, exempelvis tekniken, anser han lika gärna kan köpas in efter behov i processen.

- Dit hör exempelvis grafiken som kräver många medarbetare. I Sverige kostar en sådan drygt 20 000 kronor i månaden, i Polen 1 000 kronor och i Kina 900 kronor, konstaterar Robin Flodman.

Spelbranschen karaktäriserar han som ung och i utveckling, där allt är möjligt att göra och med nya territorier att inta för nyskapande pionjärer.

- Idéer är lätt att få men svåra att utveckla och ännu svårare att slutföra. Vi har lyckats genomföra våra idéer och målet är att göra spel som folk kommer i håg, förklarar Robin Flodin.

Han berättar om nöjesindustrin, med digitala spel, som en tuff bransch med hög startkostnad men också med mycket pengar att tjäna.

- Vi tar fram spel helt från början och med egna pengar och får därmed bra procent på våra spel som säljs, konstaterar Robin Flodman.

Han mötte Teddy Sjöström på högskolans speldesignutbildning där de två nu går det sista året av fyra.

- Andra vill jobba på företag med stora projekt. Vi ville starta eget och har gått vår egen väg. För ett år sedan hittade vi lokalen på Stenkumla väg som blev vårt första kontor. Snart flyttar vi till ett nytt i Visby, berättar Robin Flodin.

I Sverige finns drygt 90 spelföretag och cirka 15 av dem är på Gotland.

Ett 50-tal på ön jobbar på ön med spelutveckling.

Omkring 300 studerar på spelprogrammen vid Högskolan på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
Inger Hammar