Vittnen: "Han satt fast i riggen"

En man från den holländska segelbåten Wylde Swan har omkommit efter ett sjödrama sydväst om Hoburgen. Vittnen uppger att han fastnat i riggen på en sjunkande båt och följt med den i djupet.

11 juli 2013 13:47

En person från den holländska segelbåten Wylde Swan är försvunnen sedan 09.45.

Ett stort räddningspådrag har sökt efter mannen, men utan resultat. Sökandet har avslutats, och mannen tros ha omkommit.

Vittnesuppgifter gör gällande att mannen fastnat i riggen på den sjunkande norska segelbåten Wyvern.

- Han har drunknat. Det finns inga rimliga chanser att han har överlevt, säger Peter Hellberg vid Sjö- och flygräddningen till norska Aftenbladet.

 

Det var klockan 05.21 som larmet kom från Wyvern som hade slagsida och tog in vatten. Räddningshelikoptrar och stationer från Vändburg och Öland skickades till platsen.

Åtta personer från Wyvern vinschades upp och flögs till Kalmar. Två besättningsmän stannade kvar för att försöka rädda båten, men tvingades ge upp och räddades också av ytbärgare.

 

Sjöräddningen gjorde inga försök att bärga den illa tilltygade båten, det rådde svåra förhållanden på platsen med upp till fyra meter höga vågor.

Då gick istället det holländska segelfartyget Wylde Swan på eget bevåg nära för att försöka rädda Wyvern. Tre personer bordade båten, och det var då något gick snett. Två personer hamnade i vattnet, men den tredje ska enligt vittnesuppgifter ha fastnat i riggen.

Strax efter halv tio på torsdagsförmiddagen gick Wyvern under, av allt att döma följde mannen med henne till botten.

De andra två räddades av den gotländska räddningshelikoptern 907 och flögs till Visby lasarett för vård. Enligt en bulletin därifrån har de lindriga skador och mår efter omständigheterna väl.

 

Mannen som saknas ska ha både flytväst och överlevnadsdräkt på sig. I sökandet efter den försvunne deltog räddningshelikopter Lifeguard 904, Sjöräddningssällskapets fartyg Rescue Carnegiestiftelsen och Rescue Ronald Bergman och flera segelfartyg.

På grund av den hårda vinden går det inte att dyka ned till båten, som ligger på 50 meters djup. 

  

Sjödramat ägde rum på öppet hav mellan Ölands södra udde och Hoburgen, Gotlands södra udde.

Både Wylde Swan och Wyvern deltog i tävlingen Tall Ship Races med slutdestination Helsingfors.

Vad som orskakat Wyverns problem är oklart, men det var hårt väder under natten mot torsdagen.

- Båten har varit i värre väder än så här. Den var i mycket god teknisk kondition. Vi kan inte förstå vad som har hänt, säger Bitten Backe från Stavanger Maritime Museum som äger Wyvern till NRK.

Så jobbar vi med nyheter