Extrema mängder algblomning runt Gotland

Stora mängder alger har lagt sig runt Gotland. ”Det är nästan så man tappar hakan när man ser hur mycket det är”, berättar Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

27 juli 2018 08:30

Gotlands invånare och turister är vid det här laget vana med algblomningen som lägger sig runt delar av öns kust när värmen ligger på. Men Johannes Johansson, oceanograf på SMHI, menar att den pågående höga värmen har gjort denna sommar unik.

– Vi har alltid haft alger i Östersjön, men att det varit så här mycket och under så här lång tid är mindre vanligt. Det beror på vädret, säger han.

Efter att han nyligen fått in en färsk satellitbild så konstaterar han att läget just nu är högst ovanligt. Algerna har svept runt stora delar av öns kuster men värst är det på den östra sidan.

– Det är nästan så man tappar hakan när man ser hur extremt mycket alger det är, säger han.

- Vår rekommendation är att man inte ska bada om man ser alger i vattnet, speciellt inte hundar och barn. Får man i sig algerna är risken stor att man får matförgiftningsliknande symptom, säger Johansson till TT.

Region Gotland uppger att man inte stänger ned några badplatser eller ändrar sina vanliga rekommendationer vid algblomning.

- Det är inte särskilt hälsofarligt för vuxna människor, man kan få lite huvudvärk eller magvärk. Det är inte så allvarligt, men djur och barn avråds från att bada, säger Jonatan Levin, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland, till TT.

På Norsta Auren uppe vid norra Fårö var läget runt 12-tiden i går okej, men bara någon timme senare hade alger intagit hela stranden. Detta berättar Tina Sjögren som besökte stranden.

– När vi kom dit var det lite grumligt, men det var inget vi tänkte på. Någon timme senare var det stora sjok av alger längs hela stranden.

– Ungefär 50 meter ut kunde man se jättestora sjok, det såg helt ”ogenomträngligt ut”, berättar hon.

Huruvida kommande veckor kommer se ut beror på vädret. Helgens eventuella regn kan bidra till att algblomningen avtar ett tag.

Vad är ditt tips om man vill bada?

– Håll barn och hundar på land. En vuxen människa kan ta ett dopp om man snabbt sköljer av sig efter, men vår rekommendation är att inte bada alls.

Så jobbar vi med nyheter
Carl Hempel (GT) / Joel Melmén (TT)

Ämnen du kan följa