Birgitta Laurent gav en lektion i hur offentlig upphandling bör gå till

Ett matnyttigt frukostmöte arrangerades på onsdagen av Tillväxt Gotland. Ämnet för dagen var offentlig upphandling, något som drygt 70 personer fann så intressant att de kom till Clarion hotell Wisby.

Upphandlingsexpert. Birgitta Laurent, Svenskst näringsliv, medverkade vid ett frukostmöte i går som Tillväxt Gotland bjudit in till.

Upphandlingsexpert. Birgitta Laurent, Svenskst näringsliv, medverkade vid ett frukostmöte i går som Tillväxt Gotland bjudit in till.

Foto:

Gotland2009-01-15 04:00
Tillväxt Gotland hade bjudit in Birgitta Laurent från Svenskt näringsliv som expert på området. Hennes uppdrag var bland annat att förklara hur öns småföretagare kan bli bättre på att vara med i konkurrensen - och hur kommunen kan förhålla sig till företagen på ön. Den offentliga upphandlingen är mycket strikt reglerad genom ett EG-direktiv.
- Och det gäller nya regler från och med 2008 för hela EU, regler som ska se till att alla behandlas lika när man upphandlar varor eller tjänster från näringslivet. De nya reglerna har tillkommit för att motverka korruption.
Birgitta Laurent berättade att lagen om offentlig upphandling, LOU, inte är så lyckad på alla områden. Om en kommun struntar i att följa lagen, så finns inga sanktioner att ta till mot kommunen.
- Men om kommunen däremot försöker följa lagen, men inte lyckas så bra, då kan kommunens agerande överprövas i länsrätten!
Hon betonade flera gånger hur viktiga kommunernas hemsidor är för att sprida information. Och hon var rätt så nöjd med hur Gotlands kommun lagt upp informationen på sin hemsida. Men en sak, menade hon, kan bli bättre.
- Berätta gärna ett halvår i förväg om de kommande upphandlingarna så att företagen har en chans att vara med. Och lägg ut all information, om vilka tankar ni har om upphandling, policys med mera.
Hon tipsade också att företagen kan be att få se redan ingångna gällande avtal eftersom man av dessa kan lära sig mycket.
Ett tips till politikerna var att placera personer som arbetar med upphandling, på strategiska platser i förvaltningarna.
- Det är viktiga medarbetare! betonade Birgitta Laurent som också tryckte på att kommunen aldrig får ta lokala hänsyn, alltså föredra ett gotländskt företag före ett fastländskt. Eller ett utländskt. Alla ska bedömas lika.
- EG-domstolen är stenhård på detta. Man får till exempel inte ställa krav på att det ska finnas kollektivavtal. Men om det är något man är osäker på, kolla alltid med EG-domstolens tidigare beslut först.
Någon undrade om man kan kräva att ett företag som är med i konkurrensen, ska ha miljöpolicy.
- Ja, det kan man. Men då ska också miljöarbetet finnas med och ha betydelse i utvärderingen.
Birgitta Laurent tyckte att det ska vara tätt mellan frukostmötena mellan kommunen och näringslivet så att man får träffas och diskutera gemensamma frågor - och så att man blir ansikten för varandra och inte bara namn på ett papper.
Att arbeta med upphandling är mycket snårigt och krävande. Upphandlingschefen Charlotte Criwall:
- Det kan ofta vara svårt att förutse allt som ska vara med i underlaget. Men om något fattas eller måste ändras i underlaget, måste vi göra om allt från början.
En vanlig orsak till att en upphandling överklagas, är att beställaren och de som konkurrerat med sina anbud, har olika uppfattningar om graden av kvalitet. Generellt tyckte hon att kommunen får för lite anbud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om